Krize kolem Venezuely graduje: Rusko a Čína varovaly USA před vojenskou intervencí

Rusko dnes varovalo Spojené státy před intervencí do Venezuely a kritizovalo Washington za to, že ve středu uznal šéfa venezuelského parlamentu Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem této jihoamerické země. S odvoláním na mluvčího Kremlu o tom informovala agentura Reuters. Moskva podle mluvčího za prezidenta Venezuely i nadále považuje Nicoláse Madura. Jeho legitimitu neuznává místní opozice ani řada amerických zemí.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes v prohlášení uvedlo, že "Washington opět ukázal totální ignorování principů mezinárodního práva". Podle něj uznání opozičního lídra prezidentem Venezuely může vést ke krveprolití. Události ve Venezuele podle ministerstva dosáhly kritického bodu.

Čína prostřednictvím mluvčí ministerstva zahraničí vybídla Spojené státy, aby nezasahovaly do politické krize ve Venezuele, kterou podle Pekingu mají vyřešit tamní strany prostřednictvím dialogu. Čína "je proti vnějšímu zasahování ve Venezuele. Doufáme, že mezinárodní společenství společně vytvoří pro (dialog) příznivé podmínky," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Chu Čchun-jing podle agentury AP.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že vnější intervence ve Venezuele je nepřijatelná a prohlášení amerických činitelů v této souvislosti označil za nebezpečná. Jako "zatím nemístnou" odmítl Peskov otázku, zda by Rusko bylo ochotno poskytnout Madurovi azyl. "Maduro je legitimní hlavou státu, a proto zatím pokládáme takovou otázku za nemístnou," řekl mluvčí ruského prezidenta podle agentury Interfax. Venezuela podle něj nepožádala Moskvu o pomoc a případné úvahy na toto téma odmítl jako nevhodné.

Zatím nikdo z amerických vysokých politiků o intervenci ve Venezuele oficiálně nehovořil. Americký prezident Donald Trump ale ve středu na otázku novinářů stran vojenské intervence odpověděl, že "všechny možnosti jsou na stole". Stejně se Trump vyjádřil například už v létě 2017, když venezuelský režim tvrdě potlačoval čtyři měsíce protivládní protesty; zemřelo při nich na 150 lidí.

"Pokud Maduro a jeho lidé odpoví násilím, pokud se rozhodnou uškodit komukoli z členů parlamentu, pro USA jsou na stole všechny možnosti, co se týče odvetných opatření," řekl Trump ve středu novinářům.

Americký senátor Marco Rubio v noci na twitteru napsal, že američtí diplomaté z Venezuely neodejdou a požádal je, aby předali své pověřovací listiny Juanu Guaidóovi.

Today on the first full day of the Guaido administration I will work on getting Congressional support for a multilateral humanitarian aid plan so we can get food & medicine to the suffering people of Venezuela.

— Marco Rubio (@marcorubio) 24. ledna 2019

Spojené státy ve středu jako první uznaly šéfa opozicí ovládaného venezuelského parlamentu Guaidóa úřadujícím prezidentem. Ten se jím před desetitisíci demonstrujících v Caracasu prohlásil proto, že opozice neuznává legitimitu nového mandátu prezidenta Madura. Po USA uznaly Guaidóa prezidentem i některé další americké země.

Maduro kvůli tomu s USA přerušil diplomatické styky a dal americkým diplomatům tři dny na opuštění země. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ale řekl, že Spojené státy neuznávají Madura jako prezidenta, a proto neuznávají ani přerušení diplomatických styků. "USA přijmou všechna náležitá opatření, aby přivedly k zodpovědnosti každého, kdo ohrozí bezpečnost naší mise a jejího personálu," uvedl ve středu Pompeo.

Související

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

Více souvisejících

Rusko Nicolas Maduro USA (Spojené státy americké) Venezuela Mike Pompeo Marco Rubio (kandidát na post prezidenta USA) Donald Trump Juan Guaidó Čína

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Polsko zadrželo ruského zběha. Utíkal přímo z fronty na Ukrajině

Polská pohraniční stráž zadržela jednačtyřicetiletého ruského vojáka, který se do země pokusil nelegálně vstoupit z Běloruska. Úřady se domnívají, že zběhl z armády přímo z frontové linie. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy