Padne Vučić? V Bělehradě se konal další protest, lidé chtěli vtrhnout do televize

Několik tisíc lidí se dnes v Bělehradě sešlo na dalším protestu proti prezidentu Aleksandaru Vučičovi a jeho Srbské pokrokové straně (SNS). Demonstranti podle agentury DPA pochodovali centrem města k budově televize a sídlu vlády. Vučiče a jeho stranu obviňují z uzurpování moci a autoritářství. Podobné demonstrace pořádá opozice už sedmý týden vždy v sobotu.

K demonstrantům promluvilo několik srbských herců, kteří vyzývali prezidenta, aby své kritiky přestal označovat za zrádce a aby předložil národu jasný politický plán, kterého se bude držet.

Lidé pochodující městem nesli transparenty s nápisem "Už to začalo". V otevřeném dopisu akci podpořili studenti a profesoři filozofické fakulty bělehradské univerzity.

Tonight’s anti-govt #1od5miliona demo in #Belgrade. The 9th protest in 8 weeks. A day earlier people also gathered in other cities of #Serbia pic.twitter.com/KmtQ6w1oze

— 15MBcn_int (@15MBcn_int) 26. ledna 2019

Masová shromáždění začala v Bělehradě opozice svolávat po incidentu z konce loňského listopadu, kdy byl ve městě Kruševac brutálně napaden levicový předák Borko Stefanović. Podle opozice byli útočníky příznivci Vučiče, což prezidentova SNS odmítla. Demonstrace organizuje široké spektrum opozičních stran od radikální levice po krajní pravici.

Na dnešní demonstraci lidé žádali, aby jim veřejnoprávní televize RTS poskytla v hlavních zprávách aspoň pět minut pro prezentaci jejich postojů. Proniknout do televizní budovy se jim ale podle serveru BalkanInsight nepodařilo.

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.

Více souvisejících

Aleksandr Vučič (srbský prezident) Srbsko demonstrace v Srbsku

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy