Napětí na Balkáně roste: Srbsko převzalo čtyři ruské stíhačky MiG-29

Srbsko v pondělí převzalo od Běloruska dodávku čtyř stíhaček MiG-29 ruské výroby. S odvoláním na srbské ministerstvo obrany o tom dnes informovala agentura Reuters, podle níž by nákup mohl zvýšit napětí na Balkáně a posílit vliv Moskvy v regionu.

Srbský ministr obrany Aleksandar Vulin se zúčastnil ceremonie na základně v běloruských Baranovičích, kde prohlásil, že "naše vojenské letectvo za poslední desítky let nikdy nebylo silnější". Použité letouny vyžadují modernizaci, kterou provedou běloruské letecké opravny.

S dodávkou čtyř běloruských letounů bude mít Srbsko podle Vulina již 14 provozuschopných stíhaček MiG-29. "Nebe nad Srbskem bude bezpečné, svobodné a nezávislé," řekl ministr, který je pokládán za silně proruského politika. Bělehrad nedávno obdržel šest letounů MiG-29 z Ruska, které mu navíc slíbilo dodat 60 obrněných vozidel, systémy protiletecké obrany a bitevní i dopravní vrtulníky.

Srbské jednotky bojovaly ve válkách doprovázejících rozpad Jugoslávie v 90. letech v sousedních státech Chorvatsku, Bosně a Hercegovině a Kosovu. Výzbroj armády, a letectva zvlášť, však utrpěla značné škody při leteckém bombardování Srbska Severoatlantickou aliancí v roce 1999.

Srbsko vede závody ve zbrojení se sousedním Chorvatskem, které je členem NATO a je nervózní z posilování srbských vojenských schopností. Záhřebu se nedávno nepodařilo dotáhnout do konce nákup 12 použitých stíhaček F-16 od Izraele. Obchod se neuskutečnil kvůli odporu Washingtonu, podle nějž letouny nebyly kompatibilní s alianční výzbrojí.

Srbsko usiluje o členství v Evropské unii, jeho zahraniční a obranná politika je však pod silným vlivem Moskvy. Ta se snaží bránit rozšiřování NATO o balkánské členy, ze států regionu však není členem aliance již pouze Bosna a Hercegovina, Kosovo a právě Srbsko. Severní Makedonie má ke členství v NATO výrazně nakročeno, když tento měsíc podepsala přístupový protokol, který nyní ratifikují členské státy.

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.
Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Více souvisejících

Srbsko MiG-29 Bělorusko Rusko Armáda Srbsko

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 45 minutami

před 54 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy