Rusko má problém. Kazachstán chce vypovědět pronájem Bajkonuru

Kazachstán uvažuje o zrušení smlouvy o dlouhodobém pronájmu kosmodromu Bajkonur Rusku. Napsala to dnes agentura Interfax s odvoláním na zdroje v kazašské vládě. Dohodu, uzavřenou v polovině 90. let minulého století, chce prý Kazachstán zrušit postupně, v současné době vláda podle Interfaxu zvažuje výhody a nevýhody.

"Zrušení ruského nájmu je skutečně na pořadu dne, pozorně to analyzují kazašské státní orgány," řekl agentuře Marat Nurgožin, který je ve vládě spoluodpovědný za obranný a kosmický průmysl. Výpověď smlouvy podle něj Kazachstán "ústně" projednával i s vedením ruské kosmické agentury Roskosmos. Rusko má startovací plochy v Bajkonuru pronajaty do roku 2050.

V jihokazašské stepi si Rusko pronajalo nejen kosmodrom, ale i město Bajkonur, kde žije kolem 80.000 lidí. Za pronájem podle dostupných údajů platí ročně devět miliard rublů (3,2 miliardy korun). Vedení města dekretem společně jmenují prezidenti Ruska a Kazachstánu, město ale fakticky řídí ruské správní úřady.

Kazachstán v Bajkonuru udržuje prezidentského zmocněnce a styčného policejního důstojníka, kteří koordinují postup ruských a kazašských úřadů.

Rusko postupně starty kosmických raket z Bajkonuru přesouvá do nově budovaného kosmodromu Vostočnyj v Amurské oblasti na Dálném východě. Těžiště kosmických startů se k roku 2030 má přesunout právě do Vostočného a rovněž na polární kosmodrom Pleseck. Roskosmos počítal s tím, že z Bajkonuru budou po tomto datu startovat jen automatické sondy. Kazachstán údajně plánuje, že z Bajkonuru vytvoří mezinárodní kosmické centrum fungující na komerčním základě.

Související

Sojuz FG

K ISS míří záchranná vesmírná loď, přistát má v neděli

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala ruská nosná raketa Sojuz-2.1a s vesmírnou lodí Sojuz MS-23, která je tentokráte bez posádky. V roli záchranné lodi míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), aby zde nahradila vesmírnou loď Sojuz MS-22, poškozenou mikrometeoritem.

Více souvisejících

Bajkonur kazachstán Rusko vesmir

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy