Rusko zařadilo antifašistickou skupinu mezi teroristy. Kolem případů se vznáší obvinění z mučení

Rusko přidalo levicovou, antifašistickou skupinu Síť na seznam teroristických skupin za údajné plánování útoků během prezidentských voleb v roce 2018 a konání mistrovství Světového poháru v Rusku v roce 2018. Členové skupiny obvinění odmítají a tvrdí, že je domácí výzvědná služba FSB mučila, aby z nich dostala přiznání, uvádí server The Meduza.

FSB zatkla 11 členů skupiny na podzim roku 2017. Členové skupiny mají zastávat silně levicové, protifašistické, anarchistické názory. Byli též aktivními hráči airsoftu. Podle FBS však hraním si s falešnými zbraněmi ve skutečnosti trénovali pro uskuteční teroristických činů.

8 členů je ve vazbě FSB ve městě Penza. Zbylí tři – Igor Šiškin, Viktor Filinkov a Julius Boyaršinov, kteří jsou považováni za hlavní strůjce údajných plánů útoků, jsou v Petrohradu. Zatím se přiznal k terorismu jen Šiškin, na jehož výpovědi proti ostatním členům se Rusko rozhodlo skupinu zařadit do společnosti Islámského státu či Tálibán. Šiškin byl odsouzen na tři a půl roku do vězení.

Filinkov a Boyaršinov si stěžovali, že je FSB mučila, aby z nich dostala doznání. Filinkova měli agenti FSB po jeho zatčení na letišti v Petrohradu v 23.ledna 2018 odvést do lesa a tak jej mučit elektrickými šoky a diktovat mu přesná slova, která měl říci před soudním slyšením a tak se přiznat ke zločinu. Filinkov tak učinil, poté však svoje svědectví stáhl s tím, že jednal pod nátlakem. Agenti FSB přiznali, že byli údajně nuceni použít na Filinkova taser (elektrický paralyzér) poté, co se pokusil utéct. Filinkov svůj přidal k Evropskému soudu pro lidská práva.

Boyaršinov si též stěžoval, že byl po převezení do cely předběžného zadržení bit a nucen spát na podlaze. V březnu 2019 se během soudního slyšení Boyaršinov přiznal, že je vinen a požádal soud, aby jej odsoudil bez prozkoumání důkazů. Soudce to odmítl. Podle jeho otce tak Boyaršinov učinil, aby se vyhnul dalšímu bití.

Mučen elektrickými šoky měl být i jeho přítel Ilja Kapustin, když si jej FSB předvolala jako svědka. Podle federálních vyšetřovatelů rány, které se našly na jeho těle, byly způsobeny hmyzem v jeho posteli.  Kapustin uprchl z Ruska a požádal o politický azyl ve Finsku.

Šiškin je jediný z členů skupiny, kteří nezmiňoval žádné mučení. Meduza však podotýká, že po jeho zatčení si vyšetřující doktor všiml nedávného zranění oka a rozmanitých řezů a modřin. Když jej navštívili v cele navštívili zástupci moskevské Komise veřejného monitoringu, organizace zaměřující se práva vězňů, zdokumentovali několik ran na jeho těle, které se podobaly popálením z elektrických šoků. Šiškin tvrdil, že je získal při cvičení.

Ruské autority v poslední době zvýšily tlak na malé anarchistické hnutí v rámci své protirevoluční kampaně, tvrdí anarchisté. Ten zesílil zvláště poté, co 17letý anarchista nechal vybouchnout bombu u sídla FSB v ruském městě Archangelsk.

Související

Koncertní síň u Moskvy v plamenech po teroristickém útoku. (22.3.2024)

Rusové už s terorem u Moskvy spojují i Američany a Brity

Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy spáchali islamisté, z Ruska nadále znějí hlasy o roli Ukrajiny v rámci celé tragédie. Podle ředitele tajné služby FSB Alexandra Bortnikova stojí za útokem kromě Kyjeva také Spojené státy americké a Velká Británie. 

Více souvisejících

FSB (ruská kontrarozvědka) Rusko Anarchisté mučení vězňů

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy