Karneval na oslavu Vučiče: Do Bělehradu se sjely desítky tisíc lidí, dorazil i Szijjártó

Desítky tisíc demonstrantů se dnes shromáždily v srbské metropoli na podporu prezidenta Aleksandra Vučiče. Příznivci vedení země přijížděli do centra Bělehradu autobusy z celého Srbska i ze sousední Bosny a Kosova, popsala agentura AP. Bělehradská policie později odhadla účast na 150 tisíc, napsal srbský deník Blic.

Prezident Vučić demonstrantům slíbil "karnevalovou atmosféru". Jak již dříve uvedl, shromáždění na jeho podporu bude jedním z největších v srbské historii.

"Již šest a půl roku pracujeme pro Srbsko, bojujeme za Srbsko a snažíme změnit sebe, abychom změnili i Srbsko. Za tu dobu jsme vynaložili množství energie a úsilí. Všechno se to ale vyplatilo, když teď vidím, kolik lidí v Srbsku si naší práce cení," prohlásil během svého projevu k demonstrantům prezident Vučić. Zdůraznil, že se nebude vyjadřovat ke svým politickým protivníkům, ale bude hovořit pouze o Srbsku a jeho budoucnosti.

Waiting for #Vucic, #belgrade now pic.twitter.com/lIqiECpvaM

— Stefano Giantin (@stefanogiantin) 19. dubna 2019

"Ukázali jste, že si práce ceníte mnohem více než slibů, že si vážíte těch, kteří chtějí moderní a úspěšné Srbsko. A naopak si nevážíte těch, kteří by chtěli Srbsko ohrozit a zničit," dodal srbský vůdce.

Srbského prezidenta na demonstraci podpořil i maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Jak uvedl, Srbsko se stává silnějším díky tomu, že "jeho vůdci neopomněli na národní zájmy země". Pokud jde o budoucí směřování bývalé jugoslávské republiky, Szijjártó vyjádřil jasnou podporu členství Srbska v Evropské unii. "Kdyby to záviselo na nás, Srbsko by se stalo členem EU již zítra," prohlásil šéf maďarské diplomacie.

V Bělehradě se již od prosince konaly pravidelně demonstrace naopak kritizující srbskou vládu a prezidenta. Opozice Vučičovi a jeho spojencům připisuje korupci a omezování svobody médií, což prezident popírá. Dále mu vyčítá překračování pravomocí daných ústavou a násilí na kriticích jeho režimu.

Jak poznamenala agentura AP, Vučić formálně podporuje členství Srbska v Evropské unii, stále ale zůstává i velkým příznivcem Ruska. V Srbsku je nyní Rusko považováno za velkého přítele hlavně díky odmítání uznat nezávislost Kosova. Vučić si také vysoce cení toho, že Moskva zablokovala v Radě bezpečnosti OSN britský návrh rezoluce, jenž by Srbsko označil za stát, který spáchal genocidu. Návrh se týkal povraždění více než 7000 Muslimů v bosenské Srebrenici v roce 1995, za kterým stály bosenskosrbské ozbrojené síly.

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.
Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Více souvisejících

Aleksandr Vučič (srbský prezident) Srbsko demonstrace v Srbsku Péter Szijjártó

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy