Urbi et orbi: Papež odsoudil útoky na Srí Lance, vyzval k ukončení řevu zbraní

Papež František dnes v tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyzval světové politiky, aby nechali stranou své názorové rozdíly a pracovali společně na míru. Před desítkami tisíc věřících na Svatopetrském náměstí papež zmínil konflikty v Africe či na Blízkém východě i politické krize v některých zemích Latinské Ameriky. Odsoudil též dnešní teroristické útoky v kostelích a hotelech na Srí Lance, při nichž zemřelo nejméně 207 lidí a přes 400 dalších bylo zraněno.

"Chci vyjádřit svou láskyplnou blízkost křesťanské komunitě zasažené ve chvíli, kdy se sešla k modlitbám, a všem obětem tohoto krutého násilí," komentoval papež František dnešní útoky na Srí Lance. "Svěřuji Pánu ty, kteří tragicky zesnuli, a modlím se za zraněné a za všechny, kteří kvůli této dramatické události trpí," dodal nejvyšší představitel římskokatolické církve.

"Kéž ten, kdo nám dává mír, ukončí řev zbraní v oblastech konfliktů i ve městech a inspiruje lídry zemí, aby ukončili závody ve zbrojení ... zejména v ekonomicky rozvinutých zemích," uvedl rovněž papež František.

#PopeFrancis addressed thousands in St. Peter’s Square #EasterSunday for his Urbi et Orbi blessing. “Christ is alive and he remains in us.” #Easter #Blessings #UrbietOrbi pic.twitter.com/jJWGUl11gI

— N. Catholic Register (@NCRegister) 21. dubna 2019

Papež také varoval před "narůstající lhostejností světa" k občanské válce v Sýrii a vyzval k "obnovenému úsilí o její politické řešení", které by přineslo svobodu, mír a spravedlnost pro Syřany a umožnilo milionům uprchlíků vrátit se domů.

V proslovu také připomněl utrpení v Jemenu, zejména děti jsou tam podle něj "vyčerpány hladem a válkou". Apeloval i na znesvářené strany konfliktu v Libyi, aby "zvolily dialog místo síly". Papež též vyjádřil naději, že lídři v Jižní Súdánu otevřou "novou kapitolu v dějinách" a budou pracovat na usmíření. K hledání mírového řešení vyzval papež i politiky na Ukrajině.

Papež se vyjádřil také k dění na svém rodném kontinentu. Mimo jiné vyzval politické lídry ve Venezuele, aby ukončili vážnou krizi, která "tolik lidí připravuje o důstojný a bezpečný život". Totéž mají podle papeže udělat i politici v Nikaragui.

Související

Papež František

Papež František na Štědrý den odslouží půlnoční mši dříve, Urbi et Orbi bude uvnitř chrámu

Papež František letos s ohledem na noční zákaz vycházení, který bude přes vánoční svátky platit po celé Itálii, odslouží půlnoční mši na Štědrý den dříve než obvykle. Bohoslužba začne ve Svatopetrském chrámu už v 19:30 a nebude otevřená pro veřejnost, informoval dnes Vatikán. Tradiční poselství Městu a světu (Urbi et Orbi) pak letos 25. prosince zazní uvnitř chrámu a nikoli na Svatopetrském náměstí, aby se zabránilo srocování věřících.

Více souvisejících

Urbi Et Orbi Papež František exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019) Vatikán Církev

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy