Zelenskyj dostává gratulace, Západ mu slibuje podporu. Rusko skřípe zuby

Volodymyrovi Zelenskému k vítězství v nedělních prezidentských volbách na Ukrajině gratulovala řada evropských lídrů a také například americký prezident Donald Trump. Prezident Francie Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová nebo šéfové institucí EU slíbili, že budou Zelenského podporovat v demokratických reformách či ve snaze ukončit konflikt na východě Ukrajiny. Pozitivně se vyjádřil i ruský premiér Dmitrij Medveděv, který vyjádřil naději na zlepšení spolupráce mezi Ruskem a Ukrajinou. Podle mluvčího Kremlu je ale zatím předčasné hovořit o spolupráci.

Stabilitu Ukrajiny, mírové řešení konfliktu na východě země, reformy justice či boj s korupcí považuje za stěžejní úkoly nové ukrajinské vlády kancléřka Merkelová. "Spolková vláda bude Ukrajinu podporovat v jejím právu na suverenitu a územní integritu," citovala Merkelovou agentura DPA. Kancléřka také uvedla, že se těší na brzké setkání v Berlíně.

Glückwunschtelegramm von Kanzlerin #Merkel an den gewählten Präsidenten der Ukraine #Selensky pic.twitter.com/WmWgphnfY0

— Ulrike Demmer (@UlrikeDemmer) 22. dubna 2019

Společný dopis poslali Zelenskému předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk. V něm budoucímu prezidentovi slíbili, že může počítat se "silnou podporou EU na reformní cestě Ukrajiny, mimo jiné při upevňování vlády práva, boji s korupcí, udržování makroekonomické stability a reformy energetického sektoru".

Congratulations to Volodymyr Zelensky on his election as President of #Ukraine. The people of Ukraine have demonstrated their strong attachment to democracy and the #RuleOfLaw throughout the electoral process. The EU will continue to support Ukraine’s reform path and sovereignty. pic.twitter.com/g6izMPxzQM

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 22. dubna 2019

Zelenskému už v neděli telefonicky popřál americký prezident Donald Trump. Podle Bílého domu slíbil Trump Ukrajině podporu při udržení její "svrchovanosti a územní celistvosti v rámci jejích mezinárodně uznávaných hranic". Spojené státy chtějí spolupracovat se Zelenským i na reformách k posílení demokracie a vymýcení korupce. Též francouzský prezident vítězi voleb gratuloval s tím, že Francie bude dál podporovat reformy na Ukrajině i Zelenského slíbený boj s korupcí.

Zelenskému popřál i běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který vyjádřil naději, že "jejich země společným úsilím udrží a ještě zvýší pozitivní dynamiku bilaterální spolupráce".

Ruský premiér Medveděv dnes na facebooku k vítězství Zelenského mimo jiné napsal, že stále existuje šance na zlepšení spolupráce obou zemí. Nová ukrajinská vláda by podle Medveděva měla "pochopit hlubokou hodnotu vztahů" Ruska a Ukrajiny.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes uvedl, že o spolupráci s novou ukrajinskou vládou je předčasné hovořit a že se uvidí až podle konkrétních kroků Zelenského. Peskov také podle ruského listu Vedomosti řekl, že legitimita voleb na Ukrajině byla zpochybněna vzhledem k tomu, že tři miliony občanů Ukrajiny žijící v Rusku nemohly volit. Moskva ale podle něj respektuje volbu ukrajinského lidu, tím spíš, že je tak zřejmá.

Zelenskyj (41) s velkou převahou vyhrál nedělní druhé kolo voleb prezidenta Ukrajiny. Po sečtení 99 procent hlasů má 73,2 procenta a jeho soupeř, současný prezident Petro Porošenko, 24,4 procenta hlasů.

Zelenskyj voličům v kampani slíbil boj s korupcí, udržení vazeb se Západem a ukončení konfliktu na východě země, kde si za posledních pět let válka mezi armádou a proruskými povstalci podporovanými Moskvou vyžádala na 13.000 obětí na životech. Zelenskyj tvrdí, že má na ukončení války akční plán, o němž chce informovat v nejbližší době.

Porošenko se snažil ve volební kampani vykreslit případné vítězství Zelenského jako "experiment", v němž bude Ukrajina podřízená Rusku, jehož prezident Vladimir Putin údajně sní o slabém prezidentovi-nováčkovi.

Související

Více souvisejících

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) volby na Ukrajině Ukrajina Emmanuel Macron Donald Trump Jean-Claude Juncker Dmitrij Medveděv Alexandr Lukašenko

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy