Mladou Norku na Filipínách škráblo štěně, zemřela na vzteklinu

Mladá Norka zemřela navzdory péči lékařů na vzteklinu, kterou se nakazila od toulavého štěněte během své cesty po Filipínách. Informoval o tom dnes server BBC. Žena trpěla od návratu z Asie před dvěma měsíci bolestmi hlavy a nevolností, správnou diagnózu se však lékařům podařilo stanovit až na poslední chvíli, kdy bylo na léčbu pozdě. Na nákazu vzteklinou v Norsku naposledy pacient zemřel před 200 lety.

Čtyřiadvacetiletá Birgitte Kallestadová pracovala jako zdravotnice a na Filipíny odjela se skupinou přátel. Společně se tam ujali opuštěného štěněte, o které se starali a při hře je zvíře drobně poškrábalo. Kallestadová si podle své rodiny oděrky vydezinfikovala a dál jim nevěnovala pozornost. Ani později, kdy v Norsku skončila v nemocnici kvůli horečce a nevolnostem, si zranění od psa nespojila se svými příznaky a neudělali to ani lékaři.

Diagnózu nakonec po několika týdnech určil lékař v nemocnici ve Förde a po analýze vzorků krve ji o víkendu potvrdila i laboratoř. Léčba však v pokročilé fázi choroby už nezabrala a Kallestadová v pondělí zemřela.

Filipíny jsou jednou ze zemí s nejvyšším výskytem vztekliny na světě. Ročně na ni v této zemi umírá kolem dvou stovek lidí. Norské úřady nicméně očkování proti vzteklině doporučují lidem mířícím na Filipíny jen v případech, že se chystají do odlehlých oblastí. Rodina zemřelé mladé ženy už zahájila kampaň, aby vakcína proti vzteklině byla napříště povinná pro všechny cestovatele, kteří na Filipíny pojedou.

Vzteklina je virovým onemocněním teplokrevných živočichů, které napadá nervový systém. Šíří se slinami, nejčastěji po pokousání nakaženým zvířetem a inkubační doba je šest až 12 měsíců. Pro člověka je vzteklina smrtelná, pokud se neléčí včas.

Související

Mýval v pozoru

Zvířata se začala chovat velmi podivně. Šíří se vzteklina?

Zvířata nakažená vzteklinou nejsou žádná legrace. Virus vztekliny může napadnout centrální nervovou soustavu, což může skončit i smrtí - a to po sérii čím dál tím děsivějších příznaků, jako je částečné ochrnutí, halucinace, hydrofobie. Nedávno zemřel v Maroku Brit a dvě děti poté, co je pokousala kočka nakažená vzteklinou. Není proto překvapivé, že když obyvatelé amerického města Milton uviděli podivně se chovající mývaly, zavolali policii, napsal list The Washington Post. Policisté začali sledovat oblast, kde se podezřelá zvířata pohybovala. Ovšem když se jim dva podařilo odchytit, zjistili, že mají problém s něčím jiným, než se vzteklinou. Mývali nebyli vzteklí. Byli opilí.

Více souvisejících

vzteklina norsko Filipíny

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko by mělo za 77 tanků Leopard zaplatit 52 miliard

Česko by mělo za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda udělala další krok k jejich nákupu a rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s několika evropskými zeměmi, vedenými Německem.

včera

Indie, ilustrační foto

Rusko lže a podvádí Asiaty. Státy chtějí své občany zpět

Indie ve středu oznámila, že požádala Rusko o návrat svých občanů, kteří byli naverbováni do ruské armády. Toto rozhodnutí přišlo po nedávné smrti dvou Indů ve válce na Ukrajině, uvedla televize ABC News. Podobné kroky realizuje také Nepál nebo Srí Lanka.

včera

včera

Hasiči zasahují po srážce vlaku v Pardubicích, Česká republika, 5. června 2024. Prohlédněte si galerii

Strojvedoucí rychlíku si před srážkou uvědomil chybu a zastavil, vyplývá z šetření

Vyšetřování tragické srážky rychlíku a nákladního vlaku, která se na den přesně před týdnem stala v Pardubicích, pokračuje. Podle zjištění Drážní inspekce si strojvedoucí rychlíku uvědomil, že projel návěst, a zastavil. Personál protijedoucího vlaku ale nebyl nijak varován, takže nemohl včas zabrzdit. Podle posledních informací už není nikdo ze zraněných v nemocnici. 

včera

Petr Pavel a Zuzana Čaputová

Čaputová dorazila do Česka na svou poslední zahraniční cestu

Prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva dnes odpoledne na Pražském hradě přivítali končící slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou s partnerem Jurajem Rizmanem. Čaputová touto dvoudenní návštěvou krátce před ukončením svého pětiletého mandátu zakončuje své rozlučkové zahraniční cesty.

včera

včera

K eurovolbám přišla polovina občanů unijních států. V Česku byla účast slabá

Účast ve volbách do Evropského parlamentu dosáhla v Evropské unii průměrně 51,01 procenta, což je nejvyšší volební účast v EU od roku 2004.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy