Aféra Golunov neutichla. V Moskvě se demonstrovalo, zatčeno přes 400 lidí

Více než 400 lidí dnes zadržela moskevská policie při nepovoleném pochodu, jehož účastníci vybízeli k potrestání viníků nespravedlivého stíhání investigativního novináře Ivana Golunova. Oznámil to server OVD-Info, specializující se na policejní zákroky. Sama policie zatím připustila více než 200 zatčených. Mezi zadrženými jsou i reportéři a opoziční politik Alexej Navalnyj, považovaný za hlavního oponenta Kremlu.

"Asi 1200 lidí se zúčastnilo nepovolené veřejné akce. Kvůli porušení pravidel pro pořádání demonstrací bylo zadrženo více než 200 lidí," uvedl policejní mluvčí podle agentury TASS. Deník Kommersant odhadl počet demonstrantů na 2500. Navalnému za opakované porušení předpisů pro konání demonstrací hrozí 30 dnů za mřížemi. Dalším demonstrantům, obviněným z bránění chodcům v chůzi, hrozí až 15 dnů ve vězení.

Golunov, známý odhalováním korupce, byl sice v úterý pod tlakem veřejnosti náhle zbaven všech obvinění, ale organizátoři dnešní demonstraci neodvolali, přestože ji úřady nepovolily. Sám Golunov se podle agentury Interfax dnešního protestu nezúčastnil.

Asi stovka protestujících se sešla ve druhém největším ruském městě Petrohradu. Zde policie na rozdíl od Moskvy nezasáhla a demonstrace se odehrála v klidu, napsal místní server Fontanka.ru.

Mezi zadrženými v metropoli jsou podle serveru Newsru.com i reportér serveru Meduza, šéfredaktorka portálu MBCH-Media a zpravodajové rozhlasové stanice Kommersant FM, Echo Moskvy a nezávislé televize Dožď, kameraman švýcarské televize SRF či fotoreportér francouzského listu Le Temps. Policisté se prý zaměřili především na lidi, kteří na sobě měli trička s nápisem "Já jsem/my jsme Ivan Golunov".

Vedle opozičního předáka Navalného se v policejním voze ocitla i opoziční blogerka Marina Litvinovičová či novinář Alexandr Černyšov, který píše pro německý časopis Der Spiegel, členka prezidentské rady pro občanskou společnost a lidská práva Jekatěrina Šulmanová, literární kritička Anna Narinská i nacionalistický předák Dmitrij Děmuškin. Policisté podle blogera Ilji Varlamova použili proti demonstrantům obušky.

"Třesu se, moc mě bolí noha a hlava," postěžoval si fotoreportér Valerij Těněvoj na to, že jej při zatýkání policisté zbili. Odmítal totiž vymazat snímky, které na demonstraci pořídil.

Ombudsmanka Taťjana Moskalkovová, která dříve u policie dosáhla generálské hodnosti, kritizovala přehnanou brutalitu jako příznak svědčící o tom, že policie není profesně na výši.

Как чувствуют себя эти здоровые лбы в форме, когда заламывают руки пожилым женщинам на мирной демонстрации? pic.twitter.com/2w7n30Kl97

— Илья Яшин (@IlyaYashin) 12. června 2019

Golunova, známého odhalováním korupce na moskevské radnici, zadržela policie minulý čtvrtek pod záminkou údajného obchodování s drogami; když se domáhal advokáta, policisté ho prý zbili. Policie tvrdí, že narkotika, určená k prodeji, se našla v batohu při domovní prohlídce novinářova bytu. Z devíti fotografií, údajně pořízených při prohlídce, ale osm prý zachycuje jiný byt.

Golunov tvrdí, že drogy, údajně nalezené během domovní prohlídky, podstrčili do jeho bytu sami policisté, aby jej dostali do vězení. Hrozilo mu až 20 let za mřížemi. Případ vyvolal vlnu pobouření, za Golunova se postavili jeho kolegové z nezávislých i státních médií. Ukončení stíhání oznámil v úterý osobně ministr vnitra, který uznal, že proti novináři nejsou důkazy.

Související

Vladimír Putin na Summitu G20 v Buenos Aires (2.12.2018)

Putin má nového vlivného nepřítele. Ruského Hawkinga

Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyrostl na sociálních sítích nový, vlivný nepřítel. 27letý Alexander Gorbunov na svůj twitterový účet provokativně nazvaný StalinGulag (Stalinův gulag) vůči Kremlu velmi kritické příspěvky. Gorbunova upoutaného na kolečkové křeslo, kterého proto magazín Politico nazývá „ruskou disidentskou verzí Stephena Hawkinga“ sleduje více než 1 milion lidí na Twitteru a skoro půl milionu lidí na jeho soukromém účtu na ruské sociální síti Telegram.
Ivan Golunov

Kvůli kauze Golunov padají hlavy. Čtyři policisté z Moskvy byli propuštěni

Čtyři policisté z Moskvy byli propuštěni v souvislosti s červnovým zadržením investigativního novináře Ivana Golunova. Informoval o tom dnes ruskojazyčný servis britské BBC s odvoláním na policii v ruském hlavním městě. Ta však nezveřejnila, kvůli čemu konkrétně čtveřice strážců zákona přišla o práci, neuvedla ani jejich jména.

Více souvisejících

Ivan Golunov (novinář) Moskva Demonstrace v Rusku Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy