Radičová připouští návrat do politiky

Bratislava - Bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová se stáhla z politického života, avšak návrat nevylučuje. Naznačila to v rozhovoru, který v pátek zveřejnily slovenské Hospodářské noviny.

Radičová v něm řekla, že vnímá nespokojenost Slováků se stavem, v jakém se země nachází. "Domáhají se větší účasti na správě věcí veřejných," poznamenala."Občanskou angažovanost" podle ní může obsahovat i program politické strany. Radičová však prohlašuje, že nyní je důležité přijít s vizí Slovenska, ne s krátkodobým řešením."Nebudu zastírat, že se nad takovým zadáním zamýšlím," naznačila, avšak bližší komentář k tomu poskytnout odmítla.Expremiérka ve čtvrtek vystoupila ze Slovenské demokratické a křesťanské unii (SDKÚ) Mikuláše Dzurindy, v níž zastávala funkci místopředsedkyně.Odchod avizovala už po pádu její vlády. Někteří politici nicméně vyslovují přesvědčení, že by mohla v roce 2014 kandidovat na prezidentku.Pětapadesátiletá socioložka Radičová nyní působí na pedagogické fakultě Univerzity Komenského. Před časem sdělila, že už kývla na nabídku přednášet univerzitě v Oxfordu.Vláda vedená Radičovou padla loni 11. října poté, co ji potopila jedna z koaličních stran - Svoboda a Solidarita (SaS). Tato strana nehlasovala pro euroval, jak je na Slovensku nazýván Evropský fond finanční stability. Kabinet přitom toto hlasování spojil s hlasováním o důvěře.Březnové volby do parlamentu, v nich Radičová nekandidovala, vyhrál sociálnědemokratický Směr Roberta Fica. Získal v parlamentu většinu a Fico sestavil vládu jedné strany, do které přizval několik nestranických odborníků.

Související

Marian Kočner Rozhovor

Když nebudu mít svatý klid, ty nebudeš premiér. Na Slovensku je opět živo

Kontroverzní slovenský podnikatel Marian Kočner si začátkem září 2015 nahrál rozhovor s podnikatelem Michalem Suchobou. Tématem jejich rozhovoru byl i tehdejší premiér Robert Fico. V nahrávce zaznělo od Kočnera, že mu nyní již bývalý slovenský premiér Fico slíbil "svatý klid" před vyšetřováním jeho kauz.

Více souvisejících

Iveta Radičová

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy