Za ničivé zemětřesení v Itálii padly další tresty

Řím – Italský soud odsoudil další čtyři lidi v souvislosti se zemětřesením, které zasáhlo město L´Aquila v dubnu 2009. Soud je shledal vinnými z mnohonásobného zabití. Ve městě se tehdy zřítila vysokoškolská kolej a v troskách zahynulo osm studentů, píše server BBC.

Muži byli obviněni z toho, že v roce 2000 zfušovali opravu budovy univerzitní koleje. Následkem toho se o devět let později stavba při zemětřesení zřítila.

Soudce všem odsouzeným nařídil, aby každému rodiči, který při neštěstí přišel o potomka, zaplatili po 100 000€. Sourozencům zemřelých pak 50 000€. Všem byla navíc zakázána práce na veřejných stavbách po dobu pěti let.

Minulý rok bylo za zemětřesení v L´Aquila osouzeno šest vědců, kteří podle soudu nedokázali předpovědět nebezpečí otřesů země. Soudce tehdy řekl, že vědci poskytli nepřesné, neúplné a protichůdné informace.

Otřesy v L'Aquile z dubna 2009 se zařadily mezi nejtragičtější zemětřesení v Itálii za poslední desítky let. Zemřelo při nich 300 lidí několika národností (i dva čeští studenti) a více než 1000 lidí bylo zraněno. Otřesy poškodily 15 000 budov, mnohé z nich mají přitom značnou historickou hodnotu. Zhruba 28 000 lidí přišlo o své domovy.

Související

Více souvisejících

Itálie Zemětřesení Itálie soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy