Hon na kuřáky pokračuje: Konec vodní dýmky?

Ankara - Stejně jako káva je i vodní dýmka v Turecku úplnou institucí a výrazem orientální kultury, píše agentura AFP. Avšak turecké úřady se rozhodly zakázat její kouření ve všech uzavřených veřejných prostorech, protože soudí, že je to škodlivé stejně jako cigarety.

Od konce ledna je kouření vodní dýmky výrazem jisté statečnosti, protože vyznavači této tradice s arabskými a muslimskými kořeny si mohou svou dýmku vychutnávat pouze na kavárenských terasách vystaveni nepřízni živlů.

Nové opatření je součástí boje turecké konzervativní vlády proti kouření zahájeného v roce 2009. V Turecku kouří třetina dospělého obyvatelstva a vodní dýmka je dnes oblíbená především mezi mládeží.

V posledních třech letech tak úřady zakázaly kouření cigaret v barech, kavárnách a restauracích. A aby turecká vláda od tohoto zlozvyku odradila i ty nejzavilejší kuřáky, zvýšila v letech 2005 až 2011 daň z cigaret celkem o 195 procent.

Majitelé kaváren obcházejí nařízení úřadů tím, že kouřící zákazníky obsluhují na zastřešených terasách nebo jim nabízejí vodní dýmky s ovocnou směsí, která obsahuje méně tabáku. Dokonce tradiční istanbulské kuřárny podlehly této módě, kterou si velmi oblíbili turisté.

MUDr. Eva Králíková, přední odbornice na odvykání kouření, vysvětluje: "Vodní dýmka rozhodně není méně škodlivá než cigarety. Kouř z ní obsahuje stejně nebo více škodlivin. Bez ohledu na to, že prochází skrz vodu. Tím se jen ochladí, ale nevyčistí. Ve vodě se zachytí pouze zanedbatelná část škodlivých zplodin. A chladný kouř se snáz vdechne hlouběji než horký."

Dalším problémem je, že kuřák vodní dýmky musí vdechovat kouř intenzívněji, a tedy i hlouběji do plic, aby udržel uhlík žhavý. Jedno potažení je díky tomu téměř dvojnásobné ve srovnání s cigaretou. Navíc do ní dává značné množství tabáku s různými příměsmi. Podle některých studií se kouření vodní dýmky po dobu 30 až 60 minut vyrovná vykouření celé krabičky cigaret, píší Novinky.cz.

Častým zvykem u vodní dýmky je, že ji kouří skupinka přátel nebo známých. Náústek mezi nimi koluje. Proto jim hrozí vyšší riziko infekcí: nejen běžných nemocí dýchacích cest, ale také tuberkulózy a dalších plicních chorob, nákaza žloutenkou, bakterií, která se podílí na vzniku žaludečních vředů, nebo herpes virem a podobně.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko vodní dýmka Kouření

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy