Thatcherová zemřela, válka trvá. Prezidentka Argentiny na pohřbu?

Londýn - Londýn nemá v úmyslu pozvat na pohřeb bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové argentinskou prezidentku Cristinu Fernándezovou, s jejíž zemí se Velká Británie pře o Falklandské ostrovy v jižním Atlantiku.

Proti pozvání argentinské prezidentky prý byla rodina zesnulé Thatcherové. "Jde o splnění přání její rodiny," tvrdil vládní zdroj. Vláda podle něj nyní zvažuje, zda by Londýn namísto Fernándezové mohl na pohřeb pozvat nějakého jiného vysokého představitele Argentiny.

Britská expremiérka zemřela v pondělí ve věku 87 let. Pohřeb je plánován na 17. dubna.

Thatcherová v roce 1982 razantně skoncovala s okupací Falklandských ostrovů. Argentinská vojska tehdy na ostrovy, které jsou britským zámořským územím, vyslal tehdejší diktátor Leopoldo Galtieri. Po deseti týdnech bojů britské jednotky z Falkland argentinské vojáky vytlačily. Během války přišlo o život 650 argentinských a 255 britských vojáků.

V referendu, které se konalo 10. a 11. března, se obyvatelé Falkland jednoznačně vyjádřilo pro setrvání pod britskou vlajkou. 

V případě Falklandských ostrovů, které Argentina nazývá Malvíny, nejde jen o prestiž obou zemí, ale i o ložiska ropy. Britské těžařské firmy by zde měly začít těžit v roce 2017. Nebudou to mít snadné. Členské státy regionální zóny volného obchodu Mercosur - kromě Argentiny ještě Brazílie, Paraguay, Uruguay a Venezuela - kupříkladu zakázaly falklandským lodím, aby kotvily v jejich přístavech.

Londýn přesto vyzval argentinskou vládu, aby výsledky lidového hlasování uznala, ale ta to odmítá. "Referendum nemá právní základ. Není povolené a neuzná jej OSN ani mezinárodní společenství," řekla podle webu telegraph.co.uk argentinská velvyslankyně v Londýně Alicia Castrová.

Argentina nedávno rovněž odmítla nabídku Londýna na setkání, jež by zahrnovalo i zástupce vlády Falklandských ostrovů, informuje idnes.cz.

Související

Boris Johnson

Historická návštěva: Johnson uctil v Argentině památku padlých z války o Falklandy

Buenos Aires - Britský ministr zahraničí Boris Johnson v neděli v argentinské metropoli uctil památku vojáků, kteří padli ve válce o Falklandské ostrovy v roce 1982. Johnson se tak stal teprve druhým vysokým představitelem Británie, který navštívil památník věnovaný argentinským vojákům padlým v britsko-argentinském konfliktu. Informoval o tom dnes argentinský deník Clarín. Johnson je prvním britským ministrem zahraničí na návštěvě Argentiny od roku 1993.

Více souvisejících

Falklandy Margaret Thatcherová Velká Británie

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 19 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy