Londýn je připraven na pohřeb Thatcherové. Ne všichni ale truchlí

Londýn - Londýn ve středu pohřbí bývalou britskou premiérku Margaret Thatcherovou, která v 87 letech zemřela minulý týden v pondělí. Obřad formálně nebude na státní úrovni, ale chystanými vojenskými poctami a všeobecnými přípravami, jež události předcházejí, se mu prakticky vyrovná.

Obřad, který organizuje vláda konzervativců, k nimž Železná lady patřila, svou velkolepostí možná překoná pohřby královny matky Alžběty z roku 2002 a lady Diany z roku 1997. Tvrdí se dokonce, že půjde o největší pohřeb v zemi od smrti premiéra z druhé světové války Winstona Churchilla, který zemřel v roce 1965.

Churchillovi se při pohřbu dostalo výjimečně nejvyšších poct náležejících v Británii pouze královnám a králům. Stejně výjimečných poct se v roce 1852 dostalo ještě zemřelému vévodovi z Wellingtonu, vítězi nad Napoleonem v bitvě u Waterloo v roce 1815.

Pohřeb Margaret Thatcherové začne ve 13:00 SELČ v londýnské katedrále svatého Pavla, která pojme 2300 lidí. Smuteční obřad bude vysílat televize v přímém přenosu.

Ne všichni Britové však truchlí. Píseň o zemřelé čarodějnici z filmu Čaroděj ze země Oz se dostala na druhé místo britské hitparády. Dotlačili ji tam odpůrci zesnulé expremiérky Margaret Thatcherové. Prodej nosičů s písní "Ding Dong the Witch is Dead" (Cink cink čarodějnice je mrtvá) tento týden dosáhl 52.605 kopií, napsal internetový server BBC.

Odpůrci si píseň notovali i při sobotní "oslavě" úmrtí Železné lady na Trafalgarském náměstí v Londýně. Snahu dostat píseň na první místo hitparády odpůrcům Thatcherové zhatil hit Need U (100%) od Duka Dumonta a A*M*E, jehož prodej překonal 58.000 kopií, píšou Novinky.cz.

Bývalá premiérka, jejíž vláda podle mnohých Británii rozdělila na dva tábory, zemřela v pondělí ve věku 87 let.

Související

Více souvisejících

Margaret Thatcherová Velká Británie úmrtí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Politico: Hackeři před lety zaútočili na skupinu, jejímž členem byl Lipavský

Skupina hackerů známá jako APT31, která je podle Spojených států a Británie úzce spojena s Čínou, před několika lety provedla útok na parlamentní skupinu, v níž byl členem i současný ministr zahraničí Jan Lipavský. Uvedl to server Politico. Cílem útoků byly e-mailové adresy členů Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC) z EU a Británie.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Nasazením jednotek na Ukrajině by se státy NATO nestaly účastníky války s Ruskem, tvrdí experti

Nasazením pozemních jednotek členského státu NATO na Ukrajině by se automaticky nestaly všechny ostatní země Aliance účastníky konfliktu s Ruskem. Vyplývá to ze zatím nepublikované zprávy odborného panelu německého parlamentu, na kterou se odvolává agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy