Pomozte zatopeným Čechům, vyzval německý politik

Berlín - Ačkoli ničivé povodně zasáhly minulý týden i Sasko sousedící se severními Čechami, chce tamní zemský poslanec Heiko Kosel, aby Sasové finančně pomohli zatopeným Čechům. Založil proto sbírkové konto, jehož výtěžek poputuje do nejhůře postižených míst především v Ústeckém kraji.

"Byl jsem se podívat, jak to vypadá na místě, a to jak na saské, tak i české straně. Jsem přesvědčen, že takové věci jsou zapotřebí, protože jenom se spolehnout na pomoc státu, to nebude v žádném případě fungovat. Je spousta lidí, kteří vůbec nemají soukromé pojištění na takové škody," vysvětlil zákonodárce saské opoziční strany Levice důvody svého kroku.

K Česku ho navíc pojí i osobní vztah. Jako Lužický Srb mluví slušně česky a jako politik dlouhodobě spolupracuje s regionálními a komunálními představiteli na české straně hranice. "Znám osobně spoustu starostů, kteří jsou v těch jednotlivých obcích, kde je to teď nejhorší," poznamenal.

I když mají Sasové sami mnoho starostí s důsledky záplav, Kosel doufá, že budou ochotní vyslyšet jeho výzvu a na konto přispějí. On sám jim šel příkladem a věnoval na pomoc Čechům 1000 eur (26.000 Kč).

"Když mluvíme o takových událostech, jako jsou povodně na Labi, tak potřebujeme to, čemu říkám solidarita u řeky, protože je to to stejné Labe a opatření jsou zapotřebí všude," uvedl. Sasko podle něj navíc profituje z protipovodňových opatření v Česku. "Každý rozumný člověk musí vidět, že ta voda, která se tam rozšířila do vesnic a měst, už nemůže udělat škodu v Sasku. Čím víc prostoru si vezme Labe v České republice, tím lepší je to u nás a z toho důvodu potřebujeme tu solidaritu u řeky," doplnil.

Charita pokračuje ve své činnosti i v Česku. Koordinátoři povodňového týmu Člověka v tísni v zaplavených vesnicích zjistili, že poničených domácností je více, než se původně odhadovalo, píšou Parlamentní listy.

„Podle dosavadních zjištění bylo v obytných místnostech vyplavených více než 1500 rodin a toto číslo ještě zřejmě poroste až ke dvěma tisícům zasažených domácností," říká vedoucí povodňového týmu Člověka v tísni Jiří Velenský.

Informace o vytopených domácnostech Člověk v tísni (ČvT) získal přímo od postižených obcí a sdílí je se všemi, kdo se na pomoci podílí. Nejvíce zasažené vesnice jsou podle koordinátorů především na Ústecku, Litoměřicku a Mělnicku. Jen na Ústecku mělo podle zjištění ČvT vytopený dům v obytných místnostech více než 1000 rodin. Člověk v tísni posílá vyplaveným humanitární pomoc. V druhé fázi bude pomáhat s obnovou konkrétních poničených domácností, potřeby lidí budou zjišťovat vyškolení terénní pracovníci.

Člověk v tísni bude přispívat především na nákup vnitřního vybavení vytopených bytů a domů jako je například nábytek, pračky, sporáky, kuchyně a na rekonstrukce těchto domů například na nové omítky a elektroinstalace, výměnu zatopených dveří a oken, nové podlahy, opravy zdí a zlepšení statiky. V těch nejtěžších případech, kdy je nutné nařídit demolici, budeme zvažovat příspěvek na vybudování nového domu. Pomoc budeme poskytovat vždy na konkrétní plány základní obnovy bydlení a vybavení.

„Dar je vždy vázaný například na novou podlahu a omítky nebo nákup kuchyňské linky, vybavení dětského pokojíku a podobně. V závažných případech se vracíme zpět do domácnosti a kontrolujeme využití daru. Když je využitý správně, můžeme, pokud je to potřeba, poskytnout druhý příspěvek," vysvětlil Jiří Velenský.

Související

Povodně 2013 - velká voda v Praze

Zapomeňte na sirény. Výstražný systém může fungovat jinak

Sirény nás varují před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti. Tento systém funguje již mnoho let, ale postupně ho nahrazuje digitální komunikace. Před nebezpečím nás bude varovat Mobilní rozhlas a aplikace Záchranka.
Povodně červen 2013 - Čechův most

Extrémy počasí vyvolávají otázky. Vystřídají sucho povodně?

Zatímco dříve Česko na jaře často trápily povodně, v posledních letech se mluví spíš o suchu. Květen je přitom klíčovým měsícem hlavně pro zemědělce, kteří potřebují dostatek vláhy pro své plodiny. Kolik srážek v následujících týdnech spadne a co nám to přinese?

Více souvisejících

Povodně ČR 06/2013 Německo charita

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy