Co čeká Snowdena: Smrt nebo Nobelova cena míru?

Moskva - Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden, kterého Spojené státy stíhají za vyzrazení tajných informací, si stále ještě nepodal u ruských úřadů žádost o azyl, jak ohlásil při pátečním setkání s ruskými ochránci lidských práv. Mezitím byl navržen na Nobelovu cenu míru, i když experti mu nepřisuzují velké šance.

Snowdena za "hrdinství při odhalení elektronického sledování" nominoval podle britského listu The Daily Mail Stefan Svallfors, profesor sociologie na univerzitě ve švédském městě Umeå.

Uprchlíkovi před americkou justicí se podle švédského akademika podařilo "udělat svět trochu lepší a bezpečnější" - a navíc by norský výbor udělující cenu napravil "chybu" z roku 2009, kdy cenu přisoudil americkému prezidentovi Baracku Obamovi.

Ale návrh by podle listu mohl být posouzen až příští rok, protože pro letošní ceny uzávěrka uplynula už 1. února.

Experti hledí na Snowdenovy šance skepticky. "Je prostě nemožné si představit, že by cenu dostal člověk, na kterého USA hledí jako na zločince číslo jedna," prohlásil šéf moskevského centra Carnegie Dmitrij Trenin. 

Edward Snowden má mnoho dalších dokumentů, jejichž případné zveřejnění by ještě více poškodilo Spojené státy, píšou Lidovky.cz.

Uvedl to v rozhovoru pro argentinský tisk americký novinář Glenn Greenwald, který minulý měsíc zveřejnil první Snowdenova odhalení o globálním sledování internetové a telefonické komunikace ze strany USA. "Snowden má dostatek informací k tomu, aby za jednu minutu způsobil více škody, než dokázala udělat jakákoli osoba v dějinách Spojených států. To však není Snowdenovým cílem. Snaží se jen ukázat na rizika, která ve světě představují počítačové programy používané lidmi, kteří nevědí, čemu se vystavují, a vědomě se nevzdali ochrany svého soukromého života," řekl Greenwald, který žije v Brazílii a píše pro britský deník The Guardian.

Greenwald připustil možnost, že by se někdo mohl pokusit Snowdena zabít. Bývalý spolupracovník Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Snowden však podle novináře již poskytl dokumenty několika osobám ve světě. "Americká vláda se musí denně modlit, aby se Snowdenovi nic nestalo. Kdyby se mu totiž něco přihodilo, tak by veškeré informace byly zveřejněny, což by bylo pro USA zlým snem," uvedl novinář v rozhovoru, který o víkendu zveřejnil argentinský list La Nación.

Související

Edward Snowden

Snowden získal ruské občanství, příslušný dekret podepsal Putin

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, který před téměř deseti lety zveřejnil utajované informace o americké elektronické špionáži, získal ruské občanství. Patřičný dekret podepsal prezident Vladimir Putin, uvedly dnes tiskové agentury. Snowden zatím tuto zprávu veřejně nekomentoval.

Více souvisejících

Edward Snowden nobelova cena

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Manhattanští žalobci souhlasí s odložením Trumpova rozsudku

Kancelář okresního prokurátora na Manhattanu oznámila, že je ochotna odložit vynesení rozsudku nad Donaldem Trumpem. Tento krok má umožnit zvážení jeho návrhu na zrušení trestního odsouzení za obchodní podvody v návaznosti na pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který prezidentům poskytl širokou ochranu imunity.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán navrhuje Zelenskému příměří

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Rusko plánuje vybudovat vlastní vesmírnou stanici. Postaví ji umělá inteligence

Rusko plánuje zahájit stavbu vlastní vesmírné stanice v roce 2027 vypuštěním prvního modulu, uvedla ruská vesmírná agentura Roskosmos na platformě Telegram. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy