Krize trvá: Janukovyč ohlásil přebudování vlády, zároveň ale pohrozil

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes ohlásil přebudování vlády, ke které má dojít na mimořádné schůzi parlamentu v Kyjevě v úterý 28. ledna. Janukovyč podle agentury Interfax také slíbil pozměnit nedávno přijaté sporné zákony, zpřísňující postih demonstrantů, a amnestovat všechny zatčené účastníky protivládních protestů, kteří se nedopustili těžkých zločinů. Zároveň varoval, že pokud se nepodaří situaci uklidnit po dobrém, využije k tomu všech zákonných metod.

"Kabinet bude přebudován, až se 28. ledna uskuteční mimořádná schůze Nejvyšší rady," řekl Janukovyč. "Příští úterý na mimořádné schůzi přijmeme rozhodnutí o vládě, které podepíši. Zreformujeme kabinet, abychom našli z profesionálního hlediska optimálního složení. Obnovená vláda musí pracovat pro ukrajinský stát," zdůraznil.

Opozice a protivládní demonstranti se však domáhají zrušení protidemokratických zákonů, demise vlády a vypsání předčasných voleb.

Janukovyč poznamenal, že změny ve sporných zákonech by měly být výsledkem kompromisního ujednání s opozicí. Vládní tábor nicméně až dosud ve sněmovně disponoval většinou hlasů, proti které menšinová opozice nic nezmohla.

"Budeme pokračovat v dialogu s vůdci opozice. Udělám vše, abych ukončil tento konflikt, abych ukončil násilí. Jestli se to nepovede po dobrém, uplatníme všechny zákonné metody," varoval ovšem Janukovyč během schůzky s představiteli církví a náboženských organizací.

Západ odsoudil násilí

Podle mluvčího německé vlády Steffana Sieberta vláda podporuje nenásilné řešení bouřlivé situace: "Od začátku jsme varovali, že násilí na jedné či druhé straně nepřinese Ukrajině žádný pokrok. Sympatizujeme s většinou demonstrujících, kteří svá lidská práva prosazují nenásilnou cestou a kteří chtějí jít nejlepším směrem pro jejich zemi."

Polský prezident Bronislaw Komorowski dokonce kyjevským úřadům pohrozil případnými sankcemi.

S prezidentem Viktorem Janukovyčem i se zástupci opozice jedná na Ukrajině eurokomisař Štefan Füle. Podle diplomatických zdrojů má v Kyjevě tlumočit názor, že akce proti demonstrantům jsou nepřípustným porušováním lidských práv

Za krajně napjatou označil situaci v Kyjevě také český velvyslanec na Ukrajině Ivan Počuch, uvedl rozhlas.cz. „Je tady tendence, kterou si uvědomuje stále více evropských politiků, že ukrajinský konflikt může přerůst v problém celoevropských rozměrů. Bohužel zatím není žádný mechanismus, který by pomohl nastavit takový politický dialog, který by přispěl k uklidnění napětí," uvedl.

Související

Saakašvili, Michail

Případ Saakašvili: Jak reagovala ukrajinská média na zatčení bývalého gruzínského prezidenta?

Kyjev - Bývalý gruzínský prezident a současný ukrajinský politik Michail Saakašvili byl zatčen na základě zprávy generálního prokurátora Ukrajiny Jurije Lucenka. Podle něj měl Saakašvili přijmout na svůj účet půl milionů dolarů od proruského oligarchy Serhije Kurčenka, který před časem utekl do Ruska. Generální prokuratura považuje přijetí peněz za vlastizradu. Jak na tuto zprávu reagovala média na Ukrajině?

Více souvisejících

Velká únorová revoluce na Ukrajině 2014 Ukrajina Viktor Janukovyč

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy