Případ Saakašvili: Jak reagovala ukrajinská média na zatčení bývalého gruzínského prezidenta?

Kyjev - Bývalý gruzínský prezident a současný ukrajinský politik Michail Saakašvili byl zatčen na základě zprávy generálního prokurátora Ukrajiny Jurije Lucenka. Podle něj měl Saakašvili přijmout na svůj účet půl milionů dolarů od proruského oligarchy Serhije Kurčenka, který před časem utekl do Ruska. Generální prokuratura považuje přijetí peněz za vlastizradu. Jak na tuto zprávu reagovala média na Ukrajině?

Ukrajinská redakce Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) informovala o tom, že Michail Saakašvili, který byl nějakou dobu také gubernátorem Oděské oblasti, přijal od proruského na Ukrajině trestně stíhaného oligarchy Serhije Kurčenka půl milionů dolarů.

Lucenko oznámil, že generální prokuratura získala telefonní nahrávky Saakašviliho spolupracovníka Severiona Dangadzeho, kterak se domlouval na spolupráci s Kurčenkovými lidmi. "Saakašvili se s členy zločinecké skupiny Janukovyče, především se Serhijem Kurčenkem, chtěl díky jejich penězům podílet na protestních akcích, kterýchžto cílem bylo uchopení moci na Ukrajině a zajištění imunity členům zločinecké skupiny kolem Viktora Janukovyče a Serhije Kurčenka," řekl Lucenko.

RFE/RL připomněla i to, že na konci července tohoto roku bylo Saakašvilimu odebráno ukrajinské občanství, jelikož měl "úmyslně poskytnout nepravdivé informace při jeho získávání". Dne 10. září vstoupil Saakašvili na ukrajinskou půdu, přičemž neprošel hraniční kontrolou. Za to mu byla vyměřena pokuta.

Rádio zmínilo také to, že Saakašvili byl aktivním účastníkem protestů proti prezidentovi Petru Porošenkovi a prosazoval jeho odvolání. Zároveň však nezapomnělo zdůraznit, že je bývalý gruzínský prezident ve své vlasti trestně stíhaný a Gruzie se marně snaží s Ukrajinou domluvit o jeho vydání.

Ukrajinský deník Fakty oznámil to, že prokuratura v Kyjevě začala vyšetřovat okolnosti toho, že byl Michail Saakašvili davem jeho podporovatelů v Kyjevě osvobozen. Celý případ bude vyšetřovat hlavní oddíl Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU) v Kyjevě.

Tisková agentura UNIAN citovala Saakašviliho reakce na obvinění. Ten se kolem 12:45 středoevropského času obrátil ke svým podporovatelům. Sdělil, že "se jedná o hanebnou lež, která má za úkol ho zdiskreditovat".

Agentura také citovala další slova generálního prokurátora Lucenka. Podle těch Ukrajina "neutralizovala plán Moskvy na 'ruskou zimu' v Kyjevě". Lucenko se domnívá, že Saakašvili je jedním z plánů Moskvy v tom, aby Rusko opět získalo nad Ukrajinou kontrolu.

Na zatčení Saakašviliho zareagoval i ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Ten vyzval Saakašviliho k tomu, aby se nechal osvobodit "zákonnou cestou". "Je Saakašviliho povinností, aby se vydal zákonu, prošel právním řízením a v něm reagoval na přednesená obvinění, a ne to, aby vyvolával krvavé střety," napsal na svém twitterovém účtu.

Ruská agentura Lenta psala, že původně generální prokuratura neoznámila, kvůli čemu dala Saakašviliho zatknout. To se objevilo až později na stránkách SBU. Podle Lenty může Saakašvilimu hrozit trest odnětí svobody od tří do pěti let. Lenta také ve své zprávě oznamuje, že financování Saakašviliho Janukovyčovými lidmi je "pouze domnělé".

Zato ruský deník Kommersant šel přišel s hodně ostrým titulkem "Stop bídě! Stop podvodům! Stop represím!". Tato slova měl prý říci kolem 14:00 středoevropského času Saakašvili svým příznivcům a měl dodat, že "se dnes Ukrajina stane největším národem Evropy".

Naopak ruská televize Dožď, která je obecně považována za demokratickou, si položila otázku, zda se může na Ukrajině odehrát nový Majdan. Podle televize má Saakašvili podporu jen kolem 3%, čili takový scénář je zdánlivě nemožný.

Podle zpravodajského portálu ruské státní televize Rossija 24 se sešlo na podporu Saakašviliho kolem 4 tisíc lidí. Televize také připomněla to, že Saakašvili původně podporoval vládu prezidenta Porošenka, ale po nějaké době s ní přestal a obrátil proti němu.

Sám Saakašvili všechna obvinění odmítl a prohlásil se za "největšího nepřítele Vladimira Putina, protože proti němu sám vedl válku". Také vyzval své podporovatele, aby vyšli v klidu a pokojně demonstrovat a aby zachovali klid a nenechali se vyprovokovat k násilí.

Lucenko naopak v ukrajinském parlamentu představil v přímém přenosu důkazní materiály, konkrétně telefonní nahrávky, které mají dokazovat vinu Michaila Saakašviliho. Zároveň přesvědčoval, že se nejedná o žádnou provokaci a že celou dobu, po kterou je generálním prokurátorem, vykonával svoji práci spravedlivě a v zájmech Ukrajiny.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Rusko Michail Saakašvili Petr Porošenko Viktor Janukovyč Velká únorová revoluce na Ukrajině 2014

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 49 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy