Případ Saakašvili: Jak reagovala ukrajinská média na zatčení bývalého gruzínského prezidenta?

Kyjev - Bývalý gruzínský prezident a současný ukrajinský politik Michail Saakašvili byl zatčen na základě zprávy generálního prokurátora Ukrajiny Jurije Lucenka. Podle něj měl Saakašvili přijmout na svůj účet půl milionů dolarů od proruského oligarchy Serhije Kurčenka, který před časem utekl do Ruska. Generální prokuratura považuje přijetí peněz za vlastizradu. Jak na tuto zprávu reagovala média na Ukrajině?

Ukrajinská redakce Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) informovala o tom, že Michail Saakašvili, který byl nějakou dobu také gubernátorem Oděské oblasti, přijal od proruského na Ukrajině trestně stíhaného oligarchy Serhije Kurčenka půl milionů dolarů.

Lucenko oznámil, že generální prokuratura získala telefonní nahrávky Saakašviliho spolupracovníka Severiona Dangadzeho, kterak se domlouval na spolupráci s Kurčenkovými lidmi. "Saakašvili se s členy zločinecké skupiny Janukovyče, především se Serhijem Kurčenkem, chtěl díky jejich penězům podílet na protestních akcích, kterýchžto cílem bylo uchopení moci na Ukrajině a zajištění imunity členům zločinecké skupiny kolem Viktora Janukovyče a Serhije Kurčenka," řekl Lucenko.

RFE/RL připomněla i to, že na konci července tohoto roku bylo Saakašvilimu odebráno ukrajinské občanství, jelikož měl "úmyslně poskytnout nepravdivé informace při jeho získávání". Dne 10. září vstoupil Saakašvili na ukrajinskou půdu, přičemž neprošel hraniční kontrolou. Za to mu byla vyměřena pokuta.

Rádio zmínilo také to, že Saakašvili byl aktivním účastníkem protestů proti prezidentovi Petru Porošenkovi a prosazoval jeho odvolání. Zároveň však nezapomnělo zdůraznit, že je bývalý gruzínský prezident ve své vlasti trestně stíhaný a Gruzie se marně snaží s Ukrajinou domluvit o jeho vydání.

Ukrajinský deník Fakty oznámil to, že prokuratura v Kyjevě začala vyšetřovat okolnosti toho, že byl Michail Saakašvili davem jeho podporovatelů v Kyjevě osvobozen. Celý případ bude vyšetřovat hlavní oddíl Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU) v Kyjevě.

Tisková agentura UNIAN citovala Saakašviliho reakce na obvinění. Ten se kolem 12:45 středoevropského času obrátil ke svým podporovatelům. Sdělil, že "se jedná o hanebnou lež, která má za úkol ho zdiskreditovat".

Agentura také citovala další slova generálního prokurátora Lucenka. Podle těch Ukrajina "neutralizovala plán Moskvy na 'ruskou zimu' v Kyjevě". Lucenko se domnívá, že Saakašvili je jedním z plánů Moskvy v tom, aby Rusko opět získalo nad Ukrajinou kontrolu.

Na zatčení Saakašviliho zareagoval i ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Ten vyzval Saakašviliho k tomu, aby se nechal osvobodit "zákonnou cestou". "Je Saakašviliho povinností, aby se vydal zákonu, prošel právním řízením a v něm reagoval na přednesená obvinění, a ne to, aby vyvolával krvavé střety," napsal na svém twitterovém účtu.

Ruská agentura Lenta psala, že původně generální prokuratura neoznámila, kvůli čemu dala Saakašviliho zatknout. To se objevilo až později na stránkách SBU. Podle Lenty může Saakašvilimu hrozit trest odnětí svobody od tří do pěti let. Lenta také ve své zprávě oznamuje, že financování Saakašviliho Janukovyčovými lidmi je "pouze domnělé".

Zato ruský deník Kommersant šel přišel s hodně ostrým titulkem "Stop bídě! Stop podvodům! Stop represím!". Tato slova měl prý říci kolem 14:00 středoevropského času Saakašvili svým příznivcům a měl dodat, že "se dnes Ukrajina stane největším národem Evropy".

Naopak ruská televize Dožď, která je obecně považována za demokratickou, si položila otázku, zda se může na Ukrajině odehrát nový Majdan. Podle televize má Saakašvili podporu jen kolem 3%, čili takový scénář je zdánlivě nemožný.

Podle zpravodajského portálu ruské státní televize Rossija 24 se sešlo na podporu Saakašviliho kolem 4 tisíc lidí. Televize také připomněla to, že Saakašvili původně podporoval vládu prezidenta Porošenka, ale po nějaké době s ní přestal a obrátil proti němu.

Sám Saakašvili všechna obvinění odmítl a prohlásil se za "největšího nepřítele Vladimira Putina, protože proti němu sám vedl válku". Také vyzval své podporovatele, aby vyšli v klidu a pokojně demonstrovat a aby zachovali klid a nenechali se vyprovokovat k násilí.

Lucenko naopak v ukrajinském parlamentu představil v přímém přenosu důkazní materiály, konkrétně telefonní nahrávky, které mají dokazovat vinu Michaila Saakašviliho. Zároveň přesvědčoval, že se nejedná o žádnou provokaci a že celou dobu, po kterou je generálním prokurátorem, vykonával svoji práci spravedlivě a v zájmech Ukrajiny.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Rusko Michail Saakašvili Petr Porošenko Viktor Janukovyč Velká únorová revoluce na Ukrajině 2014

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy