VIDEO: Ukrajina ve válce: Dav zaútočil na budovu plnou policistů, objevuje se mučení

Kyjev - V centru Kyjeva propukla v noci na dnešek další vlna střetů mezi protivládními demonstranty a policisty. Dav demonstrantů zaútočil na budovu výstavního a konferenčního centra Ukrajinský dům, která se během posledních týdnů každodenních demonstrací stala základnou policejních sil. Podle agentury AP to dokládá rostoucí tendenci protestujících k radikálním akcím.

Demonstranti se shromáždili před Ukrajinským domem na bulváru Chreščatyk krátce po vystoupení předáků opozice na nedalekém náměstí Nezávislosti, kde se už dva měsíce protestuje proti vládě prezidenta Viktora Janukovyče. Útočnici rozbíjeli okna, prolomili dveře a házeli do budovy zápalné bomby. Policisté na to odpověděli granáty se slzným plynem. Dav vytvořil před vchodem do Ukrajinského domu uličku, aby policisté mohli odejít, nikdo ale podle reportéra AP nevyšel.Sklony k násilnostem po měsících demonstrací a střetů stále narůstají. Jeden z vůdců opozice Vitalij Kličko v sobotu na náměstí vyzýval k zastavení střetů, mnozí ale na něj za to pískali a bučeli, a dokonce jej jednou postříkali hasicím přístrojem. Další z opozičních lídrů Oleh Ťahnybok protestující v sobotu večer ujistil, že "boj bude pokračovat".Odpůrci režimu se pokusili obsadit budovu ministerstva energetiky a ministerstvo vnitra obvinilo demonstranty, že zajali a mučili dva příslušníky policie, které později propustili. Opozice to ale označila za provokaci ze strany vlády. Úřady dnes oznámily další oběť násilností - v Kyjevě zemřel demonstrant těžce zraněný ve středu.Pětačtyřicetiletý odpůrce vlády prezidenta Janukovyče je oficiálně nejméně třetí obětí protestů, opozice ale tvrdí, že mrtvých je více, přinejmenším šest.

K vystupňování napětí vedly také zprávy o údajném únosu policistů a o útoku demonstrantů na budovu ministerstva. Úřady tvrdily, že protestující strážce drželi v budově radnice, kterou demonstranti obsadili. Později ministr vnitra Vitalij Zacharčenko oznámil jejich propuštění, které prý zprostředkovaly zahraniční ambasády. Ministr ale nijak neupřesnil údajné mučení, kvůli němuž byli oba muži po propuštění převezeni do nemocnice.

"Úřady jenom hledají záminku k zákroku proti lidem na náměstí Nezávislosti a vytvářejí všechny možné provokace," odmítl podle agentury AP tvrzení ministerstva vnitra jeden z opozičních předáků.

Asi stovka radikálních demonstrantů se dopoledne pokusila obsadit ministerstvo energetiky. "Byl tu pokus obsadit budovu. Přišlo asi 100 ozbrojených lidí. Šel jsem jim říct, že pokud budovu v klidu neopustí, může zkolabovat celý energetický systém na Ukrajině," řekl agentuře Reuters ministr Eduard Stavyckyj.

Ministr vnitra Vitalij Zacharčenko podle serveru BBC oznámil, že vyjednávání se zástupci demonstrujících selhalo a že nenásilné řešení sporu nemá moc šancí na úspěch. 

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se v pátek snažil zabránit další eskalaci násilí a slíbil několik ústupků. Uvedl, že během úterní mimořádné schůze parlamentu pozmění vládu, nechá upravit sporné zákony zpřísňující tresty za demonstrace a vyhlásí amnestii pro zatčené demonstranty. Podle opozice jsou ale tyto sliby nedostatečné.

"Změnit jen ministry není dost. Lidé chtějí změnit pravidla, protože už jsou unavení žít bez nich. Můžete si koupit jakýkoliv soud, není možné v této zemi najít spravedlnost. Systém je naprosto zkorumpovaný. A to je to, proč lidé nejsou šťastní," řekl Vitalij Kličko, uvedl web CT24. 

"V naší zemi teď nemáme krizi politickou, nýbrž krizi civilní. Diskutovali jsme s našimi evropskými partnery, která bude nejlepší cesta se z ní dostat. Můžu jasně říct, že dostat se z této krize bez zprostředkování našimi západními partnery bude velmi těžké," prohlásil další lídr opozice Arsenij Jaceňuk.

Z Kyjeva, kde demonstrace pokračují už přes dva měsíce, se vzpoura proti Janukovyčovi v posledních dnech rozšířila téměř do poloviny země. Podle bývalého diplomata Václava Rambouska, který situaci sleduje v Kyjevě, se nepokoje začínají rozšiřovat dokonce i do rusky mluvících regionů na východě a severu země, uvedl rozhlas.cz.

„I tam na severu se objevily takovéhle akce, že obsazují něco, jako je naše hejtmanství, abych to přirovnal. Takže na tom západě je to docela masovější, ale jak říkám, dokonce i na tom rusky mluvícím východě," řekl Rambousek Českému rozhlasu.

Například v Poltavě okupuje budovu regionální rady asi 2000 nespokojenců. Ve Lvově, Rovně a Lucku šéfové oblastí sami podali demisi, v Užhorodě při slovenských hranicích opozice zablokovala kanceláře zakarpatského gubernátora. Podle stanice Russia Today dnes demonstranti obsadili také radnici v třísettisícovém severoukrajinském městě Černihiv. V Doněcké oblasti na východě země byly podle agentury ITAR-TASS naopak ohlášeny demonstrace na podporu vlády.

Dění v rodné zemi napjatě sledují také Ukrajinci žijící v České republice. „Má žena se rozbrečela, když viděla, že doma začali umírat lidé. Takhle se přece demokratická vláda nemůže chovat k národu," říká mladík, který si přeje zůstat v anonymitě.

V Praze žije už tři roky. Sám by se ale na Ukrajinu rád vydal a protestů se zúčastnil. „Pokud je někdo ochotný zemřít za moji svobodu, tak bych mu to měl oplatit," upozorňuje. Pokud se situace dále zhorší, už to prý nevydrží a do Kyjeva odjede. Manželka i nadřízený se mu to snaží rozmluvit, on je ale přesvědčený, že jsou důležitější věci než riziko zastřelení.

Související

Saakašvili, Michail

Případ Saakašvili: Jak reagovala ukrajinská média na zatčení bývalého gruzínského prezidenta?

Kyjev - Bývalý gruzínský prezident a současný ukrajinský politik Michail Saakašvili byl zatčen na základě zprávy generálního prokurátora Ukrajiny Jurije Lucenka. Podle něj měl Saakašvili přijmout na svůj účet půl milionů dolarů od proruského oligarchy Serhije Kurčenka, který před časem utekl do Ruska. Generální prokuratura považuje přijetí peněz za vlastizradu. Jak na tuto zprávu reagovala média na Ukrajině?

Více souvisejících

Velká únorová revoluce na Ukrajině 2014 Ukrajina

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy