Demonstranti v Kyjevě prý obsadili tři ministerstva

Kyjev - Demonstranti dnes večer oznámili, že získali pod kontrolu ministerstvo spravedlnosti v centru Kyjeva a další dva vládní objekty. S odvoláním šéfa krajně pravicové skupiny Společná věc Oleksandra Danyljuka o tom informovala agentura Interfax. Podle Danyljuka demonstranti obsadili také ministerstvo zemědělství a ministerstvo energetiky.

Reportér agentury AFP informoval, že ministerstva spravedlnosti se zmocnilo několik desítek lidí. Na odpor prý nenarazili: v místech vzdálených několik desítek metrů od náměstí obsazeného dlouhodobě demonstranty údajně nebyl žádný představitel pořádkových sil. Demonstranti prý začali kolem budovy ministerstva okamžitě stavět barikády.Společná věc bývá spolu se skupinou Pravý sektor označována za hybnou sílu protivládních demonstrací na Ukrajině. Zatímco Pravý sektor tvoří především militantní fanoušci fotbalového klubu Dynamo Kyjev, členy Společné věci jsou údajně bývalí aktivisté národně orientované strany Svoboda, které její vůdce Oleh Ťahnybok pro neposlušnost ze strany vyhnal.Zprávy o násilnostech přicházely dnes z Kyjeva od časného rána. V noci na dnešek se v metropoli odehrála řada střetů mezi demonstranty a policisty. Dav zaútočil na budovu výstavního a konferenčního centra Ukrajinský dům, který se v posledních týdnech stal základnou policejních sil. Demonstranti ho obsadili a hodlají využít jako tiskové středisko a jídelnu.Odpoledne místo plánovaného masového protestu demonstranti na kyjevském náměstí Nezávislosti uctili památku běloruského mladíka zabitého tento týden při střetech s policií.

Související

Saakašvili, Michail

Případ Saakašvili: Jak reagovala ukrajinská média na zatčení bývalého gruzínského prezidenta?

Kyjev - Bývalý gruzínský prezident a současný ukrajinský politik Michail Saakašvili byl zatčen na základě zprávy generálního prokurátora Ukrajiny Jurije Lucenka. Podle něj měl Saakašvili přijmout na svůj účet půl milionů dolarů od proruského oligarchy Serhije Kurčenka, který před časem utekl do Ruska. Generální prokuratura považuje přijetí peněz za vlastizradu. Jak na tuto zprávu reagovala média na Ukrajině?

Více souvisejících

Velká únorová revoluce na Ukrajině 2014 Ukrajina

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy