Na Ukrajině řádí extrémisté: Chystají útoky na strategické cíle, tvrdí vláda

Kyjev - Radikální protivládní demonstranti se dnes rozhodli vyklidit v neděli obsazené ukrajinské ministerstvo spravedlnosti. Vedení opozice okupaci centrálních úřadů odsoudilo a dalo na vědomí, že chce s vládou dál jednat o politickém řešení. Do Kyjeva opět zamířil komisař pro rozšíření Evropské unie Štefan Füle. Vláda popřela spekulace médií, že premiér Mykola Azarov podal demisi.

K ukončení okupace ministerstva radikály vyzvali opoziční předák Vitalij Kličko i ministryně spravedlnosti Olena Lukašová, která demonstrantům pohrozila výjimečným stavem. Radikální demonstranti po vyklizení budovy chtějí ministerstvo blokovat zvenčí.

V budově ministerstva spravedlnosti jsou nyní zaměstnanci ministerstva. Zjišťují, jestli se nepoškodilo něco dalšího kromě vchodových dveří, skel a haly. Zítra by instituce měla opět začít normálně fungovat.

Budova ministerstva zemědělství ale nadále slouží jako jeden ze štábů opozičních aktivistů, informuje rozhlas.cz.

Chování zvláštních jednotek Berkut ještě umocnilo napětí na Ukrajině. Členové této jednotky jsou obviňováni z bití, mučení a také zabití několika protestujících.

Členové speciálních jednotek Berkut jsou prý vybíráni důkladně. Podle médií musejí mít žadatelé za sebou zkušenost z armády a minimálně dva roky působení v oblasti vynucování práva. Šance se zvyšuje, pokud dotyčný doloží výtečný sportovní výsledek. Tato zvláštní jednotka má za sebou rovněž lepší výcvik a její členové dostávají až dvakrát vyšší plat než obyčejní policisté. K dispozici mají taky ten nejlepší arzenál, včetně kulometů či ozbrojených transportérů, píše web CT24.

Berkut čítá mezi 4 až 5 tisíci členy, kteří jsou rozmístěni po celé Ukrajině. Místní jednotky jsou přímo podřízeny vedoucím regionálních odborů ministerstva vnitra. Podle BBC došlo nedávno k přesunu řady členů jednotek z východní, spíše pro-janukovyčovské Ukrajiny, do centra protestů v Kyjevě.

Kličko zopakoval, že opozice nadále prosazuje pokojné řešení krize. K tomu chce přispět i eurokomisař Füle, který se novou cestou na Ukrajinu rozhodl navázat na dvoudenní diplomatickou misi, kterou ukončil v sobotu.

Zájem na jednání s vládou dal najevo i "štáb národního odporu", který reprezentuje hlavní opoziční síly. Opozice je podle prohlášení štábu připravena pokračovat v jednání o východisku z nynější politické krize, aby odvrátila hrozící krveprolití.

Místopředseda parlamentní frakce vládní Strany regionů Mychajlo Čečetov dnes dementoval šířící se informace o tom, že předseda vlády Mykola Azarov odstoupil ze své funkce. "Veškeré zprávy o Azarovově demisi jsou vymyšlené," řekl Čečetov.

Zprávy o rezignace se objevily poté, co prezident Viktor Janukovyč o víkendu nabídl premiérské křeslo jednomu z opozičních vůdců Arseniji Jaceňukovi. Opozice ale prezidentskou nabídku odmítla.

Ukrajinský ministr zahraničí Leonid Kožara dnes v rozhovoru s ruskými novináři upozornil, že vláda má informace o chystaných útocích extremistů na strategické objekty. Vyhlášení výjimečného stavu se ale nepřipravuje, znovu potvrdil ministr.

Kabinet má prý signály o přípravě útoku na hlavní kyjevskou poštu, na sídlo ústřední volební komise a další objekty. Objevuje se prý i známky toho, že extremisté se pokusí zaminovat některý z ukrajinských plynovodů, jimiž proudí ruský zemní plyn k evropským odběratelům.

Související

Saakašvili, Michail

Případ Saakašvili: Jak reagovala ukrajinská média na zatčení bývalého gruzínského prezidenta?

Kyjev - Bývalý gruzínský prezident a současný ukrajinský politik Michail Saakašvili byl zatčen na základě zprávy generálního prokurátora Ukrajiny Jurije Lucenka. Podle něj měl Saakašvili přijmout na svůj účet půl milionů dolarů od proruského oligarchy Serhije Kurčenka, který před časem utekl do Ruska. Generální prokuratura považuje přijetí peněz za vlastizradu. Jak na tuto zprávu reagovala média na Ukrajině?

Více souvisejících

Velká únorová revoluce na Ukrajině 2014 Ukrajina

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy