VIDEO: Na Ukrajině se dnes rozhodne: Smír či občanská válka?

Kyjev - Ukrajinský parlament dnes na svém mimořádném zasedání výraznou většinou zrušil devět nedávno přijatých zákonů, které opozice, aktivisté i Evropská unie považovali za nedemokratické. Informovala o tom agentura Interfax. Tento krok je další z podmínek opozice k vyřešení hluboké vnitropolitické krize.

Zákony, které i pod tresty vězení zakazovaly účast na protestech u státních nebo místních úřadů nebo na nepovolených demonstracích, považovala ukrajinská opozice za jednu z klíčových překážek pro řešení politického rozkolu.Poslanci zmíněný balík zákonů schválili 16. ledna, dnes však 361 poslanců souhlasilo s jeho zrušením.

Opozice rovněž žádá odchod Janukovyče z funkce hlavy státu i rezignaci premiéra Mykoly Azarova. Šéf kabinetu již dal svou funkci k dispozici.

Zasedání parlamentu začalo minutou ticha za oběti protivládních demonstrací, které na Ukrajině trvají již déle než dva měsíce. Předseda Nejvyšší rady Volodymyr Rybak na úvod prohlásil, že Ukrajinu postihly tragické události, které si vyžádaly mrtvé a zraněné. Podle oficiálních zdrojů přišli o život tři lidé, opozice však hovoří nejméně o šesti mrtvých.

Z členů vlády je na místě mimo jiné ministryně spravedlnosti Olena Lukašová, která v pondělí pohrozila výjimečným stavem, pokud radikální demonstranti nevyklidí její obsazený úřad. Ti jí nakonec vyhověli a z budovy se stáhli.

Opoziční strany jsou v parlamentu v menšině a na vyhlášení mimořádných parlamentních nebo prezidentských voleb nemají dostatek hlasů. Vládní Strana regionů se při hlasování opírá o hlasy komunistů a řady nezařazených poslanců. Opozice se své záměry často snaží prosadit blokádou řečnické tribuny či celého jednacího sálu.

"Co si všichni přejeme a kam se všichni situaci pokusíme dotlačit, je postupné uklidnění a zahájení přímého dialogu mezi prezidentskou administrativou, oligarchy, demonstranty a politickými představiteli, jehož výsledkem může být jediná věc – prezidentské volby," prohlásil včera v ČT Hynek Kmoníček v rozhovoru s Danielou Drtinovou s tím, že jde o "jediné představitelné řešení".

Šéf zahraničního odboru prezidentovy kanceláře zároveň podotkl, že se Ukrajina nachází v situaci, kdy jí hrozí rozpad. A obdobně mluví i europoslanec Libor Rouček: "Nejčernější scénář zahrnuje občanskou válku, násilí a chaos, který by mohl vyústit v rozpad země na prozápadní a proruskou část."

"Rozpad Ukrajiny hrozí od okamžiku, kdy se vytvořila. Státní útvar sám o sobě je složen z několika nepříliš sourodých celků a jeho současná podoba vzešla z druhé světové války," upozornil Kmoníček. 

Radikální skupiny o sobě ale dávají slyšet 

„Žádné politické strany, jen občanská uskupení. Strany si vždy chtějí uzurpovat moc," vykřikuje starší muž, který obchází kolem ministerstva spravedlnosti. Totéž si myslí stále více lidí, kteří nevěří vládě ani opozici. A začínají formovat své vlastní organizace.

Krajně pravicová uskupení připravují svůj dorost k bitvám nikoli politickým. Před budovou banky na okraji Majdanu trénuje asi dvacítka ukrajinských mladíků pořadové cvičení. Instruktor opravuje chyby, které dělají. Někteří neví, co je vlevo, vpravo, disciplína musí být, uvedl rozhlas.cz.

„Je to nácvik bojové připravenosti. Já se učím zacházet tady s tím lanem. Jak vidíte, končí hákem, kterým se dá zachytit policejní štít, v případě útoku policistů na nás. Je to jako na rybách – hodíte lano, ulovíte štít a přitáhnete ho k sobě," vysvětluje mladík v kukle a přilbě.

Minulý týden byl v té nejhorší vřavě u budovy vlády, kde zahynulo několik lidí. „Byli jsme tam, ale na první linii nás nepustili, protože ještě nejsme dost dobře připravení. Velitelé to nepovolí. Já už trénuji pátý den. Až tam ale budu, zůstanu tam do vítězství," dodává.

Související

Saakašvili, Michail

Případ Saakašvili: Jak reagovala ukrajinská média na zatčení bývalého gruzínského prezidenta?

Kyjev - Bývalý gruzínský prezident a současný ukrajinský politik Michail Saakašvili byl zatčen na základě zprávy generálního prokurátora Ukrajiny Jurije Lucenka. Podle něj měl Saakašvili přijmout na svůj účet půl milionů dolarů od proruského oligarchy Serhije Kurčenka, který před časem utekl do Ruska. Generální prokuratura považuje přijetí peněz za vlastizradu. Jak na tuto zprávu reagovala média na Ukrajině?

Více souvisejících

Velká únorová revoluce na Ukrajině 2014 Ukrajina

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 7 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Aktualizováno před 12 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 15 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy