Štvanice, pogromy, vraždy. Na východní Ukrajině propukl teror

Kyjev - Na východě Ukrajiny výrazně stoupla zločinnost a místní obyvatelstvo si stěžuje na nečinnost bezpečnostních složek. Podle dnešních zpráv ukrajinských médií využívají politickou nestabilitu kriminální živly k vyřizování účtů, vraždám a loupežným přepadením.

V centru města Horlivka v Doněcké oblasti v noci na dnešek v jedné z místních kaváren neznámý útočník z pistole zastřelil dva lidi a uprchl. V Luhansku skupina maskovaných mužů postřelila člověka, v Doněcku přepadla banda zločinců čerpací stanici a zadusila těhotnou pokladní. Žádnému z pachatelů těchto činů policisté zatím na stopě nejsou, napsala agentura Unian.

Na kritickou situaci dnes v prohlášení upozornilo ukrajinské ministerstvo obrany. Zvlášť znepokojivá situace je podle něj v Kramatorsku a Slavjansku na severu Doněcké oblasti. "Štvanice, pogromy a pronásledování osob podporujících jednotu Ukrajiny tam dosáhlo vrcholu," píše se v ministerské zprávě.

Proruští ozbrojenci ve východoukrajinském Kramatorsku zajali velitele městské policie a za jeho propuštění žádají volný přístup k policejním zbrojním skladům. Oznámil to dnes ukrajinský zpravodajský server Ostrov s odvoláním na tiskovou zprávu ministerstva vnitra. Policejního šéfa Vitalije Kolupaje zadržela skupina neznámých ozbrojenců v pondělí večer.

Podle ukrajinského ministerstva jde o hrubé porušení dohod, kterých bylo minulý týden dosaženo na ministerské konferenci v Ženevě. Na operacích separatistů se podílejí agenti ruských tajných služeb, jimž velí důstojníci vojenské rozvědky Igor Bezler a Igor Strelkov, uvádí se ve zprávě. Rusko ujednání dosažená v Ženevě "demonstrativně ignoruje" a pokračuje ve svých diverzních akcích, píše ministerstvo vnitra.

Bývalý zástupce šéfa Generálního štábu ukrajinské armády admirál Ihor Kabaněnko je přesvědčen, že v několika městech na Donbasu podvratnou činnost nevedou civilní separatisté, ale „vojenské diverzně-rozvědčí oddíly". Také analytik Dmitro Tymčuk naznačuje, že „extrémistické akce v jihovýchodních regionech Ukrajiny jsou iniciované a řízené sítí koordinátorů GRU".

Tito „koordinátoři" se v první fázi ukrývají ve stínu událostí a ve druhé fázi, které jsme nyní svědky, se ukazují jako „neidentifikovaní" dobře ozbrojení a uniformovaní vojáci. Právě takovým způsobem obsazovali vládní budovy a blokovali ukrajinské vojenské objekty na Krymu. Jeden z komunikátů ukrajinské SBU hovoří například o agentovi ruské GRU zadrženém v Doněcku.

Tento ruský občan se narodil na Krymu a poté žil v Moskvě. Na Ukrajinu přijel vytvořit skupinu mající destabilizovat situaci v Doněcku a Luhansku. Tito „koordinátoři", které Ukrajinci nazývají „zelení mužíčci" byli na Krym posláni z Rostova na Donu. Nyní se přesunuli na Donbas, čili Doněckou uhelnou pánev, uvádí vojsko.net.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Ukrajina

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

Princ Harry varoval před epidemií u mladých. Souvisí se sociálními sítěmi

Princ Harry rád poučuje o některých věcech prakticky celou zeměkouli. Nejnověji prohlásil, že dnešní mládež je uprostřed epidemie úzkostí, depresí a sociální izolace. Příčinou jsou negativní zkušenosti na internetu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy