Východ Ukrajiny ve válce: Oděsou a Kramatorskem otřásly exploze +VIDEO

Kyjev - Sedm raněných si dnes časně ráno vyžádal výbuch u kontrolního stanoviště ukrajinských sil u Oděsy na jihu země. Oznámila to místní policie. Příčiny výbuchu vyšetřuje, za nejpravděpodobnější verzi považuje útok neznámých pachatelů.

Místní přívrženci prozápadního kyjevského režimu vybudovali v okolí černomořského přístavu podle agentury Reuters podobných kontrolních stanovišť několik, aby zabránili příchodu proruských separatistů z nedalekého Podněstří, ruskojazyčného regionu, který se odtrhl od Moldavska.

Exploze podle očitých svědků zahřměla okolo čtvrté ráno místního času, kdy posádka kolemjedoucího auto hodila na stanoviště granát, uvedla agentura Interfax s tím, že úřady tuto informaci dosud nepotvrdily.

Oděsa byla založena roku 1794 za vlády carevny Kateřiny II. Veliké. Po protestech na Euromajdanu, ke kterým se připojila i Oděsa, a zhoršení vzájemných vztahů Ukrajiny s Ruskem (způsobených politickými změnami v zemi), vyhlásili aktivisté 16. dubna 2014 tzv. Oděskou republiku, formálně nezávislou na Ukrajině.

Podle sčítání lidu v roce 2001 žilo ve městě 1 029 049 obyvatel. Je zde zastoupeno několik desítek národností, z nich nejvíce je Ukrajinců (61,6 %), Rusů (29 %), Bulharů (1,3 %) a Židů (1,2 %). 

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov odmítl spekulace, že by Kyjev z obav před zásahem ruské armády zastavil operace proti separatistům na jihovýchodě Ukrajiny. "Protiteroristická operace pokračuje. Teroristé si musejí dávat pozor po 24 hodin denně," ujistil ve svém blogu. Akce prý brzdí jedině to, že ukrajinské síly se snaží co nejvíce minimalizovat možné ohrožení civilistů.

Avakov také popřel zprávy, že by se do akcí proti separatistům zapojily či měly zapojit bojůvky radikální organizace Pravý sektor.

Na letišti u Kramatorska na východě Ukrajiny vybuchl vrtulník, patrně po ostřelování stroje proruskými separatisty. Oznámila to dnes agentura Interfax s odvoláním na neoficiální zdroje. O letiště se v uplynulých dnech bojovalo, než jej opět ovládli ukrajinští vojáci.

"Máme informaci, že na letišti v Kramatorsku vybuchl vrtulník Mi-8. Podle předběžné verze byl stroj během ohřívání motorů před vzletem ostřelován," citovala agentura vojenského experta Dmytra Tymčuka. Incident si podle něj nevyžádal oběti, protože velitel stačil vyskočit z vrtulníku ještě dříve, než explodoval.

Podle listu Ukrajinska pravda, odvolávajícího se na velitele "protiteroristické operace", generála Vasyla Krutova, vrtulník zničil odstřelovač zásahem do nádrže s palivem.

Zdroj: YouTube

Ukrajinská vláda podle Moskvy proti obyvatelstvu jihovýchodních oblastí země nasadila pravidelnou armádu, jednotky zvláštního určení a ultranacionalistické militarizované formace. „Na východ Ukrajiny se přesunuly mechanizované brigády ze západu. Podle našich informací je to celkem asi 11 tisíc vojáků v plné zbroji se samopaly, kolem 160 tanků, více než 230 bojových vozidel pěchoty, nejméně 150 minometů a letectvo," prohlásil Sergej Šojgu, ruský ministr obrany.

„Ukrajina už dala zelenou k použití zbraní proti civilnímu obyvatelstvu. Pokud dnes tuto mašinérii nezastavíme, povede to k velkému počtu mrtvých a zraněných," snažil se ospravedlnit ruské cvičení Šojgu.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 44 minutami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy