Kdo za to může? Určili viníka pádu letadla, v němž zahynuli čeští hokejisté

Jaroslavl - V ruském Jaroslavli ukončili vyšetřování tragédie a pádu letadla Jak-42 s hráči a realizačním týmem klubu Lokomotiv Jaroslavl, ve kterém zahynuli i tři čeští hokejisté Jan Marek (†31), Josef Vašíček (†30) a Karel Rachůnek (†32).

Neštěstí, při kterém bezprostředně po vzlétnutí stroje z letiště Tunošna 7. září 2011 zahynulo 45 lidí, zapříčinil podle oficiálních závěrů mimo jiné i chybný postup nezkušených pilotů. Po důkladném vyšetřování se postaví před soud bývalý zástupce ředitele letecké společnosti Jak Servis Vadim Timofejev, který byl zodpovědný za organizaci letového provozu. Podle vyšetřovací komise nejednal Timofejev v souladu s bezpečnostními pravidly pro provoz letecké dopravy.

"Dovolil posádce letět nelegálně, v rozporu s pravidly letecké dopravy. Kapitána jmenoval na základě padělaných dokumentů, druhý pilot nemohl vést v té době letoun Jak - 42, " cituje web championat.com mluvčího vyšetřovací komise Vladimira Markina. Timofejevovi hrozí trest odnětí svobody na sedm let.

Při odletu byla posádkou stanovena vzletová rychlost o 20 kilometrů za hodinu nižší, než by bylo třeba při dané hmotnosti letadla a výkonu motorů. Jeden z pilotů se navíc při tahu řadící páky k sobě zřejmě nechtěně zapřel o brzdový pedál, čímž letadlo ještě více zpomalil.

Podle závěrů vyšetřování nehodu zapříčinily nejméně čtyři faktory, a to nedostatečný výcvik pilotů, absence kontroly připravenosti posádky na let, selhání pilotů při provádění standardních postupů při startu a špatná koordinace mezi členy posádky. Samotné letadlo bylo údajně v dobrém technickém stavu. Způsobilý však nebyl ani jeden z pilotů, protože jednomu našli v krvi stopy uklidňujícího prostředku a druhému předtím diagnostikovali nemoc provázenou oslabením motoriky .

Letadlo se zřítilo během odletu do běloruského Minsku. Krátce po startu bylo údajně slyšet dva výbuchy, stroj se naklonil doleva a začal hořet. Spadl necelý kilometr od letiště. Část z letadla skončila na suchu a část v řece Volze. Podle některých verzí se pilot pokoušel nouzově přistát na vodě.

Z 45 cestujících a členů posádky nehodu přežil jen hokejista Alexandr Galimov, který však později v nemocnici svým vážným zraněním podlehl, a palubní inženýr Alexandr Sizov. Při tragédii vyhasly životy tří českých hráčů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka a Slováka Pavola Demitry.

Související

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

Více souvisejících

Letecké nehody Rusko Karel Rachůnek

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

Z Paříže do Berlína nově za 8 hodin. Bude spuštěna nová linka superrychlého vlaku

Nový vlakový spoj mezi Berlínem a Paříží bude zastavovat v městech jako Frankfurt Süd, Karlsruhe a Štrasburk, přičemž na některých úsecích trasy se může pohybovat rychlostí až 320 km/h.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy