Válka s Ruskem na spadnutí: Ukrajinská armáda je v plné pohotovosti

Kyjev - Ozbrojené síly Ukrajiny byly uvedeny do stavu plné bojové pohotovosti kvůli hrozbě vypuknutí války s Ruskem. Podle agentury Interfax to řekl dnes v Kyjevě úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov na poradě s vedoucími představiteli regionálních úřadů.

Prezident prý vyzval všechny regiony, aby se připojily k obraně země. Připomněl, že byl vydán příkaz k vytvoření praporů územní obrany v každém regionu. 

Podle agentury ITAR-TASS Turčynov na poradě přiznal, že Kyjev nekontroluje situaci v Doněcké a Luhanské oblasti. Destabilizační snahy jsou ale podle něj patrné i v dalších oblastech - Charkovské, Chersonské, Mykolajivské, Oděské a Záporožské.

Turčynov zároveň konstatoval, že krizovou situaci na východě země nelze řešit silovými metodami. "Na základě zkušeností z Majdanu víme, že použití silových metod je neefektivní. A právě takové situaci čelíme ve východních oblastech. Bez úplné kádrové obměny silových struktur situaci stabilizovat nedokážeme," citoval jeho vyjádření ITAR-TASS.

Turčynov si ve středu postěžoval na "netečnost", "nemohoucnost" a občas i "zradu" pořádkových sil na východě země, nad kterým přebírají kontrolu proruští povstalci. Vyzval mimo jiné k čistce mezi policejními veliteli. "Takzvaní strážci zákona, kteří zradili Ukrajinu a začali spolupracovat s teroristy, se budou zodpovídat před soudem," prohlásil podle Interfaxu.

V Ozbrojených silách Ukrajiny slouží 40 % branců a 60 % smluvních vojáků. Poslední branci nastoupili do ukrajinské armády v říjnu 2013. Od letošního roku má být tato armáda plně profesionalizována.

Ozbrojené síly Ukrajiny se skládají ze tří složek: Pozemních sil Ukrajiny (73 300 vojáků), Leteckých sil Ukrajiny (46 000 vojáků) a Námořnictva Ukrajiny (15 000 vojáků). Také v nich slouží 18 000 žen.

Mimo ukrajinské ministerstvo obrany tvoří Ozbrojené síly Ukrajiny rovněž vojáci ministerstva vnitra (33 300 osob), pohraniční stráž (50 000 osob) a civilní ochrana (10 218 osob).

Ukrajinská armáda úzce spolupracuje s NATO a je členem organizace Partnerství pro mír. Více než 30 000 ukrajinských vojáků se účastnilo operací v bývalé Jugoslávii, Kosovu, Iráku nebo Afghánistánu.

Vláda v Kyjevě taktéž koketovala s myšlenkou vstupu do NATO. Prezident Viktor Juščenko požádal o vstup v roce 2008, ale Viktor Janukovič v roce 2010 snahy o přistoupení Ukrajiny do NATO zarazil, píšou Armádní noviny.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

Sebeobrana není eskalace, ale základní právo, prohlásil Stoltenberg po Orbánově kritice

Sebeobrana není eskalace, ale základní právo, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pátek v souvislosti s diskusí, zda může ukrajinská armáda útočit na cíle na území Ruska zbraněmi, které jí dodal Západ. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy