Separatisté dál vězní 50 inspektorů OBSE, Stropnický zatím řešení nevidí

Kyjev - Proruští separatisté ve východoukrajinském Slavjansku dnes s Kyjevem opět pokračují ve vyjednávání o výměně zadržovaných inspektorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Agentuře Interfax to řekl jeden z vůdců povstalců a samozvaný slavjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov. Mezitím separatisté ve Slavjansku oznámili, že propustili dva příslušníky ukrajinské tajné služby SBU, nadále ale vězní asi 50 lidí.

"Doufáme, že je vyměníme za naše sympatizanty, které Kyjev zadržuje," řekl o mise OBSE Ponomarjov. Skupinu mezinárodních vojenských kontrolorů, mezi nimiž jsou vedle českého důstojníka také čtyři Němci, Dán a Polák, zadrželi ozbrojenci ve Slavjansku minulý týden v pátek. Separatisté zajali také Švéda, toho ale v neděli ze zdravotních důvodů propustili, neboť trpěl lehčí formou cukrovky.

"Zástupci OBSE jsou nadále ve Slavjansku," řekl Ponomarjov. "Samozřejmě chtějí jít domů, my o tom už jednáme s kyjevskými představiteli," vysvětlil. Dodal také, že zadržovaní příslušníci mise OBSE mají komfortní podmínky a že s nimi separatisté udržují přátelské vztahy. Již dříve Ponomarjov označil tým OBSE za "válečné zajatce".

O stavu unesených členů mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě mluvil ministr Martin Stropnický, který je na návštěvě USA, telefonicky s německou ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou, informuje Rozhlas.cz.

„Z běžné pozorovatelské mise OBSE jeden její člen mohl navštívit rukojmí, mohl posoudit jejich zdravotní stav. Je prý dobrý, psychický stav je odpovídající poměrům. A snad bude tato možnost opakovaně," řekl Stropnický. „Horší zpráva je, že ve skutečných jednáních o řešení propuštění rukojmí se zatím nepokročilo," dodal.

Původní Konference pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, byla založena podpisem Helsinského závěrečného dokumentu (Helsinki Final Act) v roce 1975. Se svými 57 účastnickými státy (včetně České republiky) v Evropě, Střední Asii a Severní Americe představuje dnešní OBSE největší regionální bezpečnostní organizaci na světě. Přispívá aktivně ke snahám o včasné varování a k prevenci konfliktů, zvládání krizí a následné postkonfliktní obnově, píše mzv.cz.

Organizace zaměstnává okolo 2800 lidí. Z toho asi 2230 lidí působí v 15 misích v jihovýchodní a východní Evropě, na Kavkaze, a ve Střední Asii a 550 zaměstnanců pracuje v institucích a v sekretariátu organizace (údaj k 1. 1. 2013). Aktivity OBSE v otázkách bezpečnosti jsou většinou zajišťovány prostřednictvím polních misí a regionálních center a zahrnují kontrolu zbrojení, preventivní diplomacii, zvyšování bezpečnosti, zlepšování vztahů mezi znepřátelenými skupinami, monitoring lidských práv, podporu demokracie a svobodných, soutěživých voleb, a další. Všechny účastnické státy mají stejnou váhu a rozhodnutí jsou přijímána na základě konsenzu.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) Martin Stropnický

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy