Chaos na Ukrajině: Slavjansk a Kramatorsk opět ovládli separatisté, tvrdí Rusko

Moskva - Proruští radikálové zastavili postup ukrajinské armády na severu Doněcké oblasti, oznámila dnes ruská státní televize Rossija 24. Pod kontrolu vzbouřenců se údajně znovu dostal Slavjansk a Kramatorsk, stejně jako obce Kosťantynivka a Andrijivka. Podle agentury ITAR-TASS vyklidila armáda i strategické kramatorské letiště. Ukrajinská média se o protiofenzívě separatistů nezmiňují.

Ukrajinské ozbrojené síly a jednotky Národní gardy od pátku s pomocí tanků, bojových vrtulníků a obrněných transportérů zaútočily na postavení separatistů ve městech a obcích na severu Doněcké oblasti. Během 24 hodin se jim podařilo vytlačit povstalce z téměř celého Kramatorska a obklíčit baštu separatistů ve Slavjansku. Během dneška přicházely zprávy o postupu armády na jih podél komunikací na Doněck.

"Až ukončíme operace ve Slavjansku a Kramatorsku, provedeme aktivní fázi (protiteroristické) operace i v dalších městech (kontrolovaných separatisty)," řekl v sobotu večer v ukrajinské televizi tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij.

Obyvatelé Kramatorsku se včera pokoušeli zabránit postupu ukrajinských jednotek přehrazováním ulic, vytvářením lidských štítů a zapalováním aut. Doprava nefunguje, protože jako barikády posloužily i trolejbusy.

Zdroj: YouTube

V řadě měst není jasné, kdo města na východní Ukrajině kontroluje, uvádí ČRo. V Mariupolu dali ukrajinští vojáci rebelům pět minut na opuštění radnice, kterou okupovali. Situaci ve městě popsala ruské televizní stanici Rossija 24 obyvatelka města: „Přibližně v osm hodin večer u nás zablokovali silnice kolem města. Vojáci pak obklíčili radnici a byla slyšet střelba a křik. Na ulici houkaly sirény, pak bylo ticho."

Ruská státní televize Rossija 24 ani agentura ITAR-TASS zdroj informací o dnešní protiofenzívě separatistů neuvádějí. Agentura Interfax v situační zprávě z Ukrajiny napsala, že radikálům se podařilo znovu ovládnout Kramatorsk, Andrijivku, Kosťantynivku a klíčový dopravní uzel Horlivku. Interfax se přitom odvolává na jednoho z vůdců východoukrajinské "domobrany" Miroslava Ruděnka. Při bojích údajně utrpěly ztráty obě strany.

Podle ruské agentury Interfax dnes odpoledne vzplál boj na předměstí Slavjanska, kde obsadili místní železniční nádraží stoupenci kyjevské vlády podporovaní armádou. Separatisté je údajně z dopravního uzlu vytlačili na okraj města a hodlají je vyhnat. Střelba se podle Interfaxu neobešla bez obětí na životech.

Ve městě Jenakijevo severovýchodně od Doněcka dnes skupina proruských radikálů obsadila hutní závod, který patří nejbohatšímu Ukrajinci Rinatu Achmetovovi. Se skandováním "Oděsu nepromineme" několik set mužů v maskách vtrhlo do areálu a dožadovalo se setkání s ředitelem. Vzbouřenci podle televize Expreso žádali záruky, že zaměstnanci za účast na demonstracích za připojení k Rusku nebudou propuštěni z práce.

Podle ukrajinské strany nepokoje byly výsledkem provokace organizované Moskvou. Rusko podíl na nepokojích popírá a viní z nich ukrajinské radikální nacionalisty. Podle mluvčího Kremlu nese odpovědnost i kyjevská vláda.

Mluvčí ruského prezidenta Putina navíc označil za absurdní představu, že by se za nynější situace mohly na Ukrajině uskutečnit prezidentské volby, informuje iHned.cz. Hlasovat o hlavě státu mají ukrajinští voliči z rozhodnutí parlamentu 25. května. "Je zjevné, že v podmínkách bojových akcí, trestné operace a masových vražd jsou slova o volbách přinejmenším absurdní," řekl Peskov.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy