Putin rozkázal vládě vypracovat odvetná opatření za sankce Západu

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vládě vypracovat odvetná opatření za sankce, kterými Západ trestá Putinovy přátele a jejich firmy za politiku Kremlu vůči Ukrajině.

"Vydal jsem už dnes takový pokyn," prohlásil Putin podle agentury ITAR-TASS při setkání s úřadujícím gubernátorem Voroněžské oblasti. "Rozumí se, že se to musí udělat co možná nejdůkladněji, abychom podpořili domácí výrobce, ale neuškodili spotřebitelům," dodal.Šéf státu očekává, že vláda splní jeho pokyn co nejdříve. "Politické nástroje nátlaku na ekonomiku jsou nepřijatelné, odporují všem normám a pravidlům. V této souvislosti ruská vláda už navrhovala řadu odvetných opatření. V současných podmínkách bychom to mohli promyslet, abychom nepoškodili zájmy domácích výrobců," poznamenal podle agentury Interfax.Západ zavádí sankce proti Rusku od březnové anexe Krymu a kvůli ruské podpoře východoukrajinských povstalců je stupňuje. Naposledy, po údajném sestřelení malajsijského boeingu na východě Ukrajiny, USA a Evropská unie přistoupily i k ekonomickým sankcím postihujícím některá odvětví ruského hospodářství.Podle průzkumu agentury FOM pětina Rusů považuje ekonomické sankce za přijatelný způsob působení na stát, polovička dotázaných však měla opačný názor. Dvě pětiny předpokládaly, že sankce poškodí ruskou ekonomiku - podle 13 procent docela silně, podle 29 procent slabě. Necelá desetina dotázaných tvrdila, že sankce již osobně pocítili ve svém životě. Dalších 43 procent dotázaných označilo sankce za neúčinné.Ruský prezident už včera vyslovil potřebu pro co nejrychlejší vývoj motorů pro malé ruské letouny, jimž dodávají motory čeští výrobci. Šéf Kremlu na nutnost domácí výroby upozornil ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova při besedě v rezidenci Novo-Ogarjovo. Podle Manturova malá ruská letadla využívají české motory."Do malých ruských letadel je třeba montovat motory domácí výroby," řekl prezident podle agentury ITAR-TASS. Ruští výrobci podle Manturova již vlastní motory vyvíjejí. "Předpokládáme, že do konce roku 2016 bychom měli zahájit proces jejich certifikace a výroby," uvedl ministr.Co bude následovat?

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy