Návštěvníci mohou fárat do těžní šachty

Ostrava - Nejstarší černouhelný důl na Ostravsku - Anselm v Landek Parku - má od středy novou atrakci. V někdejším Hornickém muzeu funguje simulace skutečného fárání do kilometr hluboké těžní šachty, informovala mluvčí Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková.

Podzemní expozice dolu Anselm prošla unikátní proměnou. "Výsledkem je téměř dokonalá iluze, že se návštěvník přírodního a hornického muzea Landek Park v Ostravě stal horníkem. Umocněna je autentickou atmosférou fárání na činném dole," přiblížila mluvčí."Návštěvníkům chceme co nejvíce přiblížit cestu horníka do práce a věrohodně představit i samotné hornické pracoviště," vysvětlil ředitel Landek Parku Lumír Plac.Hlavním cílem projektu autentického fárání, který je realizován z půlmilionové dotace Nadace OKD a z provozních příspěvků sdružení Dolní oblast Vítkovice a skupiny Vítkovice Machinery Group, je proměnit expozici tak, aby si příchozí uvědomili, jak se pracuje v hloubce až kilometru pod zemí. "Prostřednictvím ozvučení a pohybu strojů proto autoři navodí iluzi opravdového důlního pracoviště, a tím návštěvníka zcela vtáhnou do atmosféry hornické práce," uvedla Kijonková.Zástupci sdružení Dolní oblast Vítkovice na dole ČSM v Karviné natočili zvukové efekty a nafilmovali skutečný pohyb klece v těžní jámě. "Mimo to jsme zachytili kupříkladu zvuk ventilátoru, vibrace klece či proudění vháněného vzduchu do dolu. Zvuková simulace a jiné efekty na Landeku tedy nebudou žádnou science fiction, ale návštěvníci zažijí skutečný pocit jako při fárání na činném dole,“ popsal Plac.Do podlahy těžní klece dolu Anselm jsou nově nainstalovány dva monitory, které navodí atmosféru fárání do hloubky. „Po zaznění signálu naražeče se ztlumí světla v kleci a důl Anselm se ponoří do tmy. Zároveň se ale v té chvíli rozsvítí monitory ve skleněné podlaze pod nohama návštěvníků. Uvidí zde nafilmovanou jízdu do hloubky skutečné těžní jámy, a automaticky tak získají pocit, že fárají hluboko do dolu,“ nastínil Plac. „Celá expozice je postavena na systému ExpoVision, který byl vyvinut pro muzejní instalace a kromě minimálních nároků na obsluhu dokáže spolehlivě pracovat i v poměrně náročných klimatických podmínkách dolu,“ dodal Pavel Havránek ze společnosti Tamtam Media, která celou instalaci provedla.Novinky na návštěvníky čekají také po výstupu z těžní klece. "Na štolovém patře uslyší zvuky, které se odehrávají ve skutečném náraží dolu, kupříkladu naražení vozů do klece nebo zvuk posunovačů. Následovat bude místo ručního rubání, kde uslyší zvuk sbíjecích kladiv, zvuk ventilátoru či zvuk dopravních zařízení v rubání," dodala mluvčí.

Související

Více souvisejících

Ostrava těžební průmysl

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy