Zeman dostal od hejtmana Půty samopal. Je na Sobotku?

Liberec - Miloš Zeman dnes dostal od hejtmana libereckého kraje vskutku originální dárek - ruský samopal "Sudajev". Fotografií to na Facebooku doložil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zjevně jde o narážku na Zemanův výrok o tom, že premiéra lze nedemokraticky odstranit kalašnikovem.

Miloš Zeman dnes v rámci svého turné po Česku zahájil návštěvu Libereckého kraje. A dočkal se vskutku překvapivého daru. Od hetmana Martina Půty (STAN) dostal prezident jako dárek ruský samopal.

"Je to sovětský samopal Sudajev, který se vyráběl v provizorních podmínkách například v Leningradu v traktorových stanicích. A protože já jsem pro něho neměl úplně dobré využití a vím, že pan prezident se hodně zabývá historií, tak mi přišlo v těch souvislostech posledních týdnů docela dobré ten samopal dát panu prezidentovi," řekl hejtman k daru na setkání se studenty Technické univerzity v Liberci.

Půta připomněl že onen pověstný výrok prezidenta nebyl výzvou k atentátu na premiéra, jak je často interpretován. "Prezident řekl, že preferuje jako nástroj výměny politiků demokratické volby," připomněl hejtman a zdůraznil, že samopal byl jeho soukromým dárkem Miloši Zemanovi. "Byl předán na soukromém setkání a nemá s premiérem ani ničím jiným nic společného. Musím ale říct, že mě dost baví, jak si od 10:30 žije ten samopal vlastním životem," řekl studentům Půta.

Oficiálně dostal prezident od hejtmana kraje darem sněžnice a drátěného českého lva. Samopal Sudajev PPŠ 43 byl soukromým darem. Že není funkční, potvrdil na setkání se studenty i prezident: "Já jsem ten samopal nejdříve namířil na pana hejtmana, a potom na svoji ženu, ale protože je to maketa, tak nevystřelila."

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček to na Facebooku komentoval slovy: "Pan prezident obdržel od hejtmana Libereckého kraje Martina Půty dárek vskutku originální." Na přiložené fotografii sedící Zeman drží samopal v ruce a míří s ním před sebe. Hned první následující reakce Ovčáčkových facebookových fanoušků potvrdila nevyřčené. Objevil se komentář: " To je na Bohouše!!!!"

Ovčáček také poznamenal, že je dobře, že v Česku "ještě žijí lidé se smyslem pro humor, který chybí například ve vysokých patrem politiky". Dodal, že dárek byl předán v průběhu jednání, které se konalo na úvod třídenní návštěvy Libereckého kraje.

Nejapný výrok odsoudila většina politiků včetně samotného premiéra Sobotky. A padlo dokonce i trestní oznámení na prezidenta. Uplynul měsíc a téma je díky libereckému hejtmanovi znovu na stole.

Překvapivější je, že samopal Zemanovi daroval zrovna Půta. Ten patří mezi Starosty a nezávislé (STAN) a nespadá tak pod jednu z frakcí sociálních demokratů, která buď prezidentovi podkuřuje nebo s ním bojuje.

Zeman se na fotografii možná dopustil i prvního přestupku při manipulaci se zbraní. Ta je sice téměř jistě znehodnocená a spadá tak do kategorie zbraní D, na které nemusí mít majitel zbrojní průkaz. Přesto se ani s takovou zbraní nesmí na veřejnosti jen tak manipulovat nebo na někoho mířit.

Oficiální dary, které dnes Zeman obdržel, jsou díla místních řemeslníků. Sněžnice z jasanového dřeva a hovězí kůže vyrobil Tomáš Hanuš z Valteřic a lev je dílem Ladislava Šlechty z Harrachova. Zeman na oplátku věnoval hejtmanovi aktovku na spisy, prázdnou peněženku a opasek, vše je z pravé kůže.

Prezident Miloš Zeman na oficiální návštěvu Liberecka vyrazil už potřetí. Nejprve ho čekala návštěva v budově krajského úřadu a u hejtmana.Setkal se se zastupiteli a přidal podpis do pamětní knihy kraje. Teprve kolem půl jedné má v plánu první veřejná vystoupení. Na technické univerzitě bude odpovídat na dotazy studentů, před třetí hodinou ho vyveze lanovka na Ještěd.

To nejzajímavější během prvního dne návštěvy proběhne přibližně v půl šesté v městském kině v Hodkovicich nad Mohelkou, kde je v plánu setkání s obyvateli města. Zeman se na Liberecku zdrží do pátku, zítra navštíví Tanvald a Semily, v pátek Lomnici nad Popelkou, tam jeho oficiální cesta končí.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Liberecký kraj Martin Půta

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy