Chci vyhrát volby, dupl si Sobotka na sjezdu. Arnoštová vzdala obhajobu funkce

Brno - Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová nebude obhajovat funkci místopředsedkyně ČSSD. Důvodem je skutečnost, že nedostala podporu své domovské pražské organizace. Premiér Bohuslav Sobotka, který obhajuje funkci předsedy, v nominačním projevu naléhal, aby delegáti sjezdu zvolili soudržné vedení.

Pražská organizace vybrala ovšem jiného kandidáta. "Nominovala náměstka pražské primátorky Petra Dolínka. Proto jsem se v rámci jednoty stranického vedení rozhodla, že kandidovat nebudu," vysvětlila Arnoštová.

Nominace na setrvání v pozici místopředsedy získali vedle Arnoštové ministryně práce Michaela Marksová, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek i šéf Sněmovny Jan Hamáček. Novými tvářemi ve vedení by mohli být volební manažer strany Jan Birke a právě Dolínek. Jednu nominaci má i poslanec Jaroslav Foldyna.

"Chci vyhrát volby, sestavovat vládu," uvedl dnes Sobotka s tím, že půjde jen do takové vlády, v níž ČSSD uplatní svůj program. "Nebudu diskutovat o tom, co budeme dělat, když skončíme druzí. Chci skončit na prvním místě, aby sociální demokracie sestavovala příští vládu," zdůraznil.

"Chci ale jasně říct, že pokud budu předseda, nepůjdeme do vlády za každou cenu. Půjdeme jen tehdy, když budeme moct určit a garantovat vládní program. Nebudeme dělat fíkový list, za který se bude schovávat někdo jiný, kdo bude prosazovat svůj program," slíbil zhruba sedmi stovkám účastníků sjezdu.

Sobotka ve volbě stranického předsedy nemá protikandidáta. Přijme prý jakýkoli výsledek hlasování. "Volby budou o charakteru této země, nemám povahu, abych tomu jen přihlížel. Do zápasu o budoucí charakter země chci vstoupit se vší silou, chci vás do toho zápasu zorganizovat a vést," uvedl s tím, že se nebude bát rozhodovat.

"Předseda strany nemůže před volbami nebo během voleb bojovat na několika frontách. Na prvního místopředsedu se musí plně a bezvýhradně spolehnout. Když to tak nefunguje, před občany to neutajíte. Lidé to poznají a pak to poznamená celou stranu," varoval Sobotka, který už dříve prohlásil, že v Jeronýma Tejce nemá důvěru.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Bohuslav Sobotka Lenka Arnoštová Teska

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy