Z českých dálnic zmizí billboardy. Ministerstvo provozovatele kompenzovat nebude

Praha - Od 1. září letošního roku, tedy už za méně než měsíc, začne platit zákaz umisťování reklamy podél dálnic a silnic první třídy. Zákon byl schválen už v roce 2012 a jeho autoři si od něj slibují větší bezpečnost na silnicích. Žádná kompenzace pro provozovatele bilboardů se nechystá, podle ministerstva byli upozornění včas.

Zákaz reklamních poutačů v blízkosti dálnic a silnic první třídy je stanovený zákonem o provozu na pozemních komunikacích z roku 2012. Pětiletá lhůta byla ponechána zejména proto, aby nedošlo ke sporům s provozovateli. I na základě toho nyní stát nezvažuje žádnou kompenzaci pro majitele reklamních ploch.

 „K tomuto kroku nedochází ze dne na den, provozovatelé billboardů měli pět let na to, aby se na tuto situaci mohli připravit. Není proto důvod ke kompenzaci provozovatelům,“ vysvětlil pro EuroZprávy.cz postoj ministerstva dopravy jeho mluvčí Tomáš Neřold. „Neměníme zákon ze dne na den, ale dostali dostatečnou, pětiletou lhůtu, aby se na nové legislativní podmínky připravili,“ doplnil Neřold.

Ministerstva se shodnou, provozovatelé jsou proti

Ministerstvo dopravy svůj krok vysvětluje snahou o zvýšení bezpečnosti. „Silnice má být bezpečná, což znamená také s dobrým rozhledem a ne zaplavená stovkami reklam,“ uvedl Neřold. S dopadem na bezpečnost nesouhlasí provozovatelé billboardů.

„Neexistuje žádná studie, která by prokázala vliv zákazu billboardů na zvýšení bezpečnosti silničního provozu v zemích, kde byly billboardy zakázány," řekl prezident Svazu provozovatelů venkovní reklamy Marek Pavlas.

„Jde nám o bezpečnost na našich silnicích, argumenty billboardové lobby odmítáme,“ bránil názor ministerstva Neřold, podle kterého nás krok zařadí mezi vyspělé země bez reklamních poutačů jako jsou Německo, Belgie, Dánsko nebo Španělsko.

Na pomoc přispěchalo i další ministerstvo. „Zastáváme názor, že billboardy kolem pozemních komunikací mají negativní vliv na pozornost řidičů a tedy i na bezpečnost silničního provozu,“ odpověděl na dotaz serveru EuroZprávy.cz ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Vnitro se k problematice již dříve vyjadřovalo a bylo hlasitým odpůrcem billboardů. Okruh práce tohoto ministerstva sice s reklamou u silnic zdánlivě nesouvisí, ale podle mluvčího do jejich kompetence spadá.„Ministerstvo vnitra působí ve věci bezpečnosti a plynulosti provozu na dálnicích. Součástí této působnosti je také vydávání stanovisek k umístění reklamních zařízení v blízkosti dálnic,“ upřesnil Krátoška.

Řidičům změna nevadí, některé billboardy ale mohly zůstat

Drtivá většina řidičů prý krok ministerstva schvaluje. Pro náš server to uvedl mluvčí Ústředního automotoklubu ČR (ÚAMK) Petr Vomáčka. Samotný ÚAMK by podle Vomáčky nevyřazoval úplně všechny billboardy.„Z našeho pohledu by pár bezpečně umístěných billboardů jen s bezpečnostní tématikou k dopravě mohlo po vzoru vyspělých států zůstat,“ popsal Vomáčka typ reklamy s jehož odstraněním ÚAMK nesouhlasí. 

Odstranění všech ostatních však plně podporuje a dokonce v současnosti dělá jejich statistiku.„V současné době jezdí pracovníci ÚAMK po inkriminovaných silnicích a počítají billboardy, které se budou odstraňovat. Aktuálně jsme již napočítali přes 650 ks,“ řekl Vomáčka. Souhlasí také s bezpečnostními důvody. Některé billboardy jsou podle něj v současnosti totiž umístěny tak, že ohrožují lidské životy. 

Server EuroZprávy.cz kontaktoval také konkrétní majitele reklamních ploch u dálnic. Žádný z nich se však nevyjádřil.

Související

Billboardy od dálnic musí zmizet. Takhle se brání jeden z provozovatelů

Dálnice lemují stovky billboardů, dva roky po jejich zákazu

Dva roky po začátku platnosti zákazu billboardů v ochranném pásmu zůstávají v okolí dálnic stále desítky až stovky nelegálních poutačů. Dosud jich bych odstraněno 1118, oznámil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Před dvěma lety silničáři napočítali u dálnic přibližně 1500 nelegálních reklam. Další stovky zakázaných billboardů jsou u silnic první třídy.
Billboardy od dálnic musí zmizet. Takhle se brání jeden z provozovatelů (30.8.2017).

Od dálnic už zmizelo 920 z asi 1500 billboardů, říká ministr dopravy Kremlík

Od dálnic se podařilo od září 2017 k dnešnímu dni odstranit 920 ze zhruba 1500 nelegálních billboardů. Další reklamní zařízení jsou zakryta a budou odstraněna. Při sněmovních interpelacích to dnes řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Další stovky nepovolených poutačů jsou u silnic první třídy. Se sundáváním nelegálních reklamních zařízení silničáři začali na podzim 2017, kdy začal platit zákaz reklam v ochranném pásmu dálnic a silnic první třídy. Dnes začali silničáři demontovat nepovolené reklamy z dálničních mostů, během následujících dnů či týdnů by jich z nich mělo zmizet téměř 200.

Více souvisejících

billboardy dálnice silnice Ministerstvo dopravy Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy