Česká skrýš Che Guevary objevena

Praha - Historik Prokop Tomek objevil v archivu rozvědky dokument, který bezpečně lokalizuje místo utajeného pobytu Ernesta Che Guevary v Československu v první polovině roku 1966. Informaci přineslo sobotní vydání Lidových novin (LN).

Podle dokumentu, který pochází ze svazku operativní korespondence mezi centrálou rozvědky (1. správy SNB) a její havanskou rezidenturou, pobýval jeden z vůdců kubánské revoluce v Ládví u Prahy v konspirační vile s krycím názvem "Venkov". O tom, že Che Guevara pobýval v Ládví, informoval již 21. ledna tohoto roku server iDNES, článek se však neopíral o archivní dokumenty, ale o citáty z beletristické knihy Abela Posseho Pražské zápisky.

Lékař argentinského původu strávil v patrové vilce ve vesnici při cestě z Prahy do Benešova zřejmě pět měsíců, počínaje přelomem února a března 1966 (přesná data nejsou známa). Jeho pobyt byl utajen i před československou rozvědkou, která se o něm dozvěděla až v roce 1971, kdy se o věc začal zajímat Fidel Castro.

Ernesto Che Guevara se v Ládví zotavoval z neúspěšné mise v Kongu (Léopoldville) a připravoval svoji expedici do Bolívie. Jeho malému oddílu se však nepodařilo získat bolivijské občany pro revoluční myšlenky a po dopadení bolivijskou armádou byl 9. října 1967 bez soudu popraven.

Související

Ilustrační foto

V Argentině se prodává byt, kde se narodil Che Guevara

V argentinském městě Rosario je na prodej byt, ve kterém se narodil revolucionář Ernesto Guevara, zvaný Che. Nynější majitel Francisco Farruggia uvedl, že byt o rozloze 240 metrů čtverečních v neoklasicistní budově v centru města koupil v roce 2002. Neúspěšně se pokusil místo přeměnit v kulturní centrum. Cenu bytu argentinský podnikatel nezveřejnil.

Více souvisejících

Ernesto Che Guevara Československo

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy