Masakr v Brodu: Chyboval operační důstojník, tvrdí policie

Praha - Policie ČR se dnes po delší době opět vyjádřila ke tragédii v Uherském Brodu, kde muž zastřelil osm lidí a pak sebe. Michaela Hýbnerová z odboru vnitřní kontroly policejního prezidia uvedla, že při zásahu chyboval operační důstojník, který dostal informaci o plánu provést zákrok proti střelci. Podle interního šetření byly naopak správné ostatní postupy při zásahu.

Interní šetření policie se zabývalo tím, zda byl při zásahu dodržen zákon o policii a zda se postupovalo v souladu s vnitřními předpisy. "Důležité je, že policie na místě zákroku neselhala," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Podle výsledků šetření správně postupovala dvoučlenná hlídka, která na místo přijela jako první ve 12:47 a snažila se proti střelci zakročit. Z místa se ale musela stáhnout, aby neohrozila lidi uvnitř restaurace. "Neměli možnost úkrytu za nějakou pevnou překážkou," uvedla Hýbnerová.

Pak na místo dorazil ve 12:53 vedoucí zdejšího policejního oddělení, jeho zástupci a další posily. Vedoucí následně informoval operačního důstojníka o plánu provést zákrok. Operační důstojník toto rozhodnutí zpochybnil a převzal rozhodovací pravomoc, přestože k tomu nebyl oprávněn. "Vedoucí to nerespektoval a nadále se připravoval na zákrok," řekla Hýbnerová.

Podle Tuhého se v této době na místě incidentu nedělo nic mimořádného a rozhodnutí operačního důstojníka nezmařil průběh navazujícího zákroku. "Bezprostřední pochybení tam nenastalo. My tam vidíme problém v komunikaci a do budoucna je to pro nás signál, že musíme především vycházet z informací z místa od velitele a neměl by do toho operační důstojník takovým způsobem vstupovat," vysvětlil Tuhý.

Zákrok byl zahájen ve 13:00. V tu dobu se ale policii ozval pachatel s tím, že má pět živých rukojmí. Proto byl zákrok zastaven a začalo vyjednávání, při kterém policie s pachatelem pětkrát hovořila. Poté se vyjednavač snažil pachatele ještě desetkrát neúspěšně kontaktovat. O hodinu a čtvrt hodiny později vyjednavač konstatoval, že vyjednávání nikam nevede. Ve 13:58 přijela zásahová jednotka, která 22 minut poté vnikla do restaurace. Tam bylo osm obětí a střelec, který spáchal sebevraždu.

Policie byla také kritizována za to, že se nepokusila osvobodit muže, který se před střelcem schovával na toaletě. Podle šetření to ale nebylo možné, jelikož bylo velké riziko, že by se osvobození nepovedlo bez dalších obětí. Navíc měl pachatel ze svého úkrytu výhled na dveře, za nimiž se v místnosti muž schovával. "Je naprosto nemožné vejít nepozorovaně do těchto prostor," dodala Hýbnerová.

Související

Více souvisejících

Střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě (24. 2. 2015) Policie ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy