Vyřizovali, co neměli. Za pochybení při zásahu v Brodě padly tresty

Zlín - Operační důstojníci, kteří v únoru pochybili při střelbě v Uherském Brodě, byli potrestáni, informuje Česká televize. Policistovi, který zpochybnil plán proti střelci zakročit, nadřízení na tři měsíce snížili plat. Jeho kolega dostal písemné napomenutí.

"Porušili normy, podle kterých funguje operační středisko. V určitou chvíli vyřizovali věci policisté, kterým to nepřísluší. Rozhodovali o něčem, o čem rozhodovat neměli," řekl k jednání operačních důstojníků zlínský krajský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský. Konkrétnější popis pochybení obou policistů uvést nechtěl.

Informaci televize, že plat byl jednomu z důstojníků snížen na tři měsíce, Stránský také nepotvrdil. "Tuto informaci se služební funkcionář rozhodl nezveřejnit," dodal policejní mluvčí. Podle něj může být policistovi v kázeňském řízení plat snížen maximálně o 25 procent na nejvýše právě zmíněné tři měsíce. Oba policisté trest podle Stránského přijali, je tak pravomocný.

Tragédie se v restauraci Družba stala 24. února. Místní muž (†63) tehdy vešel dovnitř a bez varování začal střílet. Zastřelil sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let a pak i sebe. Další žena byla zraněna.

Pachatel na místě činu mohl disponovat municí o počtu maximálně 63 nábojů, z toho 57 do pistole a 6 do revolveru. Dohledáno bylo 39 nábojnic z pistole a 5 prázdných nábojnic v bubínku revolveru – na místě tedy padlo nejméně 44 výstřelů. Pachatel nebyl v minulosti soudně trestán a rovněž nebyl dle zprávy městského úřadu v místě bydliště projednán pro přestupek.

Policie pro objasnění věci přibrala čtyři znalce z oboru zdravotnictví, odvětví soudní lékařství a jednoho znalce z odvětví toxikologie. Výsledky znaleckého zkoumání svědčí pro to, že všech osm obětí zemřelo bezprostředně po útoku na následky vícečetných střelných zranění, přičemž tato zranění byla neslučitelná se životem a fatální následky nemohly být zvráceny ani okamžitým poskytnutím zdravotnické pomoci. Pachatel zemřel po střelném poranění hlavy, které si způsobil sám. V době spáchání vraždy a posléze sebevraždy nebyl ovlivněn alkoholem ani jinou návykovou látkou či léky, uvedla Policie.cz.

Ta čelila kritice kvůli tomu, že údajně proti střelci zasáhla příliš pozdě. Podle výsledků vnitřní kontroly ale chyboval jen operační důstojník, který dostal informaci o plánu provést zákrok proti střelci. Zákrok ale zpochybnil kvůli lidem uvnitř restaurace, aby se nestalo "ještě něco horšího". Velící policista se však jeho názorem neřídil.

Kromě kázeňského řízení policie se zásahem zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Její vyšetřování ale potrvá déle. Výsledky by mohly být známy zhruba v řádu měsíců.

Související

Více souvisejících

Střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě (24. 2. 2015) Policie ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy