Policie odložila střelbu v Uherském Brodě, pachatel zemřel

Uherský Brod - Půl roku po tragické střelbě v restauraci Družba v Uherském Brodě policie případ odložila, protože pachatel zemřel. Zdeněk Kovář 24. února usmrtil osm lidí a poté zastřelil i sebe. Balistické expertízy potvrdily, že veškeré nábojnice nalezené na místě činu, byly vystřeleny ze dvou legálně držených zbraní zmíněného střelce.

Na místě někdejší restaurace nyní nic únorovou tragédii nepřipomíná. Z míst pod stromy zmizely svíčky, které zde lidé zapalovali na uctění památky zemřelých. Restaurace je zavřená, v přízemí objektu nadále fungují obchody s koberci a nábytkem.

"Pachatel jako vražedné zbraně použil své dvě legálně držené krátké střelné zbraně. Zemřel po střelném poranění hlavy, které si způsobil sám," uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. Pro objasnění věci nechala policie vypracovat několik odborných vyjádření a rovněž přibrala několik znalců z oboru kriminalistika a z oboru zdravotnictví.

Podle Javorkové byl zásadní posudek znalkyně z odvětví psychiatrie se specializací forenzní psychologie, který konstatuje, že muž (†63) trpěl psychickou nemocí, a pod vlivem této nemoci jednal.

"Další znalecký posudek z oboru kriminalistika, odvětví genetika na základě vyhodnocení biologických stop prokazuje, že ze smrtících zbraní střílel pouze třiašedesátiletý muž," doplnila Javorková. Kovář zastřelil sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let. Muž tehdy vešel dovnitř a bez varování začal střílet. K obětem neměl žádný vztah. Další žena byla zraněna, několik lidí uteklo.

Policistovi, který zpochybnil plán proti střelci zakročit, nadřízení údajně snížili plat, a jeho kolega dostal písemné napomenutí. Policie v květnu uvedla, že muži v určitou chvíli vyřizovali věci, které jim nepříslušely. Velící policista se ale podle policejní zprávy jejich názorem neřídil. Vedení krajské zlínské policie uvedlo, že šlo o pochybení technicko-organizační, které ale nemělo vliv na ohrožení života a zdraví poškozených.

Související

Více souvisejících

Střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě (24. 2. 2015)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy