Ministertvo obrany prodlouží pozáruční servis letounů u Aero Vodochody

Praha – Aero Vodochody podle všeho bude i nadále poskytovat pozáruční servis letounů L-159 a L-39. Ministerstvo obrany plánuje, že dodatek smlouvy prodlouží až do června.

Smlouva bude zřejmě prodloužena do léta, pak by měla být uzavřena nová. Zakázka bude Aero Vodochody zadána v jednacím řízení bez uveřejnění. Firma je podle ministerstva v současné době jako jediná schopna tendr splnit. Předpokládaná hodnota zakázky je 98 milionů korun bez DPH.

Pozáruční servis zahrnuje podle Petra Sýkory z tiskového oddělení ministertva obrany opravy a údržbu, poskytování konzultací, dodávky náhradních dílů nebo školení. Zakázka je podle něj nezbytná k „zajištění provozuschopnosti a použitelnosti letounů při výcviku pilotů a plnění úkolů".

Informace o zakázce v pondělí na vládě přednese ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Kromě toho svým kolegům  předloží informaci o zakázce na pořízení pěti speciálních cisternových vozidel na podvozcích Tatra. Armáda jimi bude přepravovat palivo pro svou bojovou techniku v těžkých polních a bojových podmínkách. 

Související

letectví

Slovensko bude nahrazovat cvičné L-39. Šanci má i Aero Vodochody, oznámil Metnar

Slovensko bude chtít do konce tohoto volebního období rozhodnout o náhradě cvičných letadel L-39. Mezi možnými dodavateli je i česká firma Aero Vodochody, předběžné nabídky má slovenské ministerstvo obrany i z Itálie nebo Velké Británie. Po dnešním setkání s českým ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) to dnes na tiskové konferenci řekl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. Oba ministři chtějí spolupráci v obranném průmyslu.
Ilustrační foto

Turecká armáda sestřelila nad Sýrií vojenský letoun L-39 české výroby

Turecké vzdušné síly dnes na severozápadě Sýrie sestřelily vojenský letoun L-39 syrských vládních jednotek, který byl vyroben v Česku. S odvoláním na turecké ministerstvo obrany o tom informovala agentura AFP. Jedná se o třetí syrské letadlo, které turecké letectvo sestřelilo od neděle, kdy Ankara proti silám syrského prezidenta Bašára Asada spustila vojenskou ofenzivu.

Více souvisejících

L-39 Albatros Armáda České Republiky Martin Stropnický

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy