Cvičení Ample Strike 2016 končí. Piloti provedli stovky letů s navedením na cíl

Náměšť nad Oslavou - Během mezinárodního cvičení Ample Strike 2016 absolvovali piloti tří desítek letounů a vrtulníků 498 letů a v součinnosti s návodčími uskutečnili 1520 navedení na "pozice nepřítele".

Letová část Ample Strike se uskutečnila od 5. září do pátku 16. září, kdy v poslední misi cvičení přistál ve vojenském prostoru Libavá americký vrtulník AH-64 Apache. "Přesně v 15:01 tak byla ukončena hlavní výcviková část," uvedl mluvčí cvičení Tomáš Maruščák.

Odlety zahraniční techniky byly ukončeny dnes, kdy jako poslední krátce po 12:00 opustily náměšťskou základnu polské stroje Su-22. Do úterý, kdy celé cvičení končí, bude dokončen přesun lidí, techniky a materiálu z operačních prostorů.

Psali jsme:
Dny NATO za víkend navštívilo 130 tisíc lidí, poprvé byl k vidění bombardér B-1B
 

"Už teď připravujeme další ze série cvičení Ample Strike na příští rok," uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář v tiskové zprávě. Za pochopení poděkoval lidem žijícím v oblastech zvýšené hlukové zátěže způsobené přeletem letadel a vrtulníků.

Do cvičení 16 aliančních a partnerských armád se od jeho zahájení 30. srpna zapojilo přes 1000 českých a skoro 300 zahraničních vojáků. Poprvé v historii akce se přidali příslušníci aktivní zálohy, jichž bylo 330.

Navedení na cíl nacvičovalo 27 týmů leteckých návodčích čítajících 147 lidí. Letouny vzlétaly z pěti míst v Česku, ale také z maďarského Kecskemétu, německého Neuburgu a ze základny Faiford ve Velké Británii. V českém vzdušném prostoru strávily osádky 34 cvičících letounů a vrtulníků dohromady 747 hodin. Zahraniční armády z těchto celkových počtů vyslaly 24 týmů návodčích a stejný počet letounů.

Mezinárodní Ample Strike je třetím rokem plně v gesci Armády ČR. Navazuje na sérii cvičení Ramstein Rover organizovaných z úrovně NATO.

Související

B-52 Stratofortresses

Nad Českem proletěly americké bombardéry B-1 a B-52, seznamovaly se s terénem

Praha - Těžké americké bombardéry B-1 a B-52, které se účastní mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2016, dnes proletěly nad Českem. Stejně jako loni je cvičení plně v gesci Armády České republiky, řídícím prvkem je Velitelství Vzdušných sil. Komplexní logistické zabezpečení budou poskytovat téměř všechny složky Armády ČR, koordinaci bude mít na starosti 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou. Jak uvádí lznamest.army.cz, právě schopnost hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám je dalším z hlavních cílů cvičení.

Více souvisejících

Ample Strike 2016 Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 20 minutami

před 44 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy