GIBS obvinila vězeňské dozorce, podle ní půjčovali Fajádovi mobil

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila tři dozorce z pankrácké věznice ze zneužití pravomoci. Libanonci Alímu Fajádovi, který byl ve vazbě, údajně půjčovali mobil a umožnili mu telefonovat.

Fajád byl v únoru 2016 propuštěn výměnou za pětici Čechů, unesených v Libanonu. O jeho vydání žádaly Spojené státy.

Právě při vyšetřování únosu Čechů policie na Fajádovy telefonáty z věznice přišla. Volal prý do Libanonu i USA. Podle zdroje serveru neovlivni.cz nebylo těžké zjistit, jak se to stalo. "Přece jen přístrojů, z nichž se na Pankráci volá opakovaně do Libanonu, není příliš mnoho," uvedl. Kvůli únosu ale nakonec nikdo obviněn nebyl.

"Vyšetřovatel GIBS trestně stíhá celkem tři příslušníky VS ČR (1 bývalý, 2 sloužící) z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, když porušili své služební povinnosti vůči jedné vězněné osobě. Podstatou bylo umožnění telefonování v době a situaci, kdy to není povoleno," sdělil mluvčí inspekce Ivo Mitáček.

Fajáda zadrželi na základě amerického zatykače čeští policisté spolu s Chálidem Marabím a Faouzim Jaberem v dubnu 2014. Spojené státy tvrdily, že muži chtěli prodat kokain a zbraně agentům amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. U Fajáda a Marabího ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vydání do USA zamítl, v případě Jabera z Pobřeží slonoviny rozhodl o vydání do USA.

Pětice Čechů zmizela v Libanonu v červenci 2015, propuštěni byli v únoru 2016. V den, kdy se vraceli do vlasti, byl z české vazby propuštěn Fajád. Pelikán nevyhověl žádosti USA o jeho vydání, prý i s ohledem na zpravodajské informace. Tehdejší ministr obrany Martin Stropnický (ANO) poté potvrdil, že podmínkou propuštění pěti unesených bylo to, aby Česko nevydalo zadržovaného Fajáda do USA. Libanonský soud ho později osvobodil.

Související

vězeňská služba

Fajádovy telefonáty z věznice? Žalobce žene k soudu dva dozorce

Státní zástupce podal obžalobu na dva vězeňské dozorce za to, že ve vazbě umožnili telefonovat Libanonci Alímu Fajádovi. Kriminalisté původně stíhali tři lidi, počínání třetího dozorce se ale nakonec bude řešit pouze v kázeňském řízení. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.
vězeňská služba

GIBS navrhla obžalovat tři vězeňské dozorce, měli půjčovat mobil Fajádovi

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat trojici dozorců z pankrácké věznice za to, že ve vazbě půjčovali mobilní telefon Libanonci Alímu Fajádovi a umožnili mu telefonovat. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Fajád byl v únoru 2016 propuštěn výměnou za pět Čechů unesených v Libanonu. O jeho vydání žádaly Spojené státy.

Více souvisejících

Ali Fajád Věznice GIBS

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy