Nový letoun pro českou armádu: Stroj L-159 T2 má za sebou první let

Odolena Voda - Letoun L-159 T2 pro českou armádu má za sebou takzvaný zálet, uskutečnil se 2. srpna na letišti Vodochody. Dvoumístné letouny L-159 T2 vznikají z dosud zakonzervovaných jednomístných letadel L-159.

Dvoumístná varianta má oproti jednomístné výhodu například při výcviku pilotů. Vzniká výrobou nové střední části trupu, na kterou se napojí ocasní část a křídlo z původního letadla. Oproti původní L-159 bude mít dvoumístná verze například systémy pro noční vidění a nové velkoplošné multifunkční displeje v obou kabinách pilotů. Budou také dovybaveny radarem, kterým disponují i další provozované stroje L-159.

České letectvo si objednalo tři dvoumístné letouny L-159 T2, dostane je do konce letošního roku. Armáda České republiky bude provozovat celkem 24 letounů L-159, osm z nich má být dvoumístných. Nyní má armáda 21 letounů.

"Aero dosáhlo dalšího významného milníku. Díky spolupráci s naším národním zákazníkem získal program L-159 nová vylepšení. Na základě požadavků českých vzdušných sil dodáme další dvoumístné letouny, které jsou schopné plnit pokročilý výcvik pilotů a zároveň jsou nyní vybavené i pro vojenské operace," řekl prezident a šéf představenstva Aera Vodochody Giuseppe Giordo.

Související

Aero Vodochody představilo letoun L-159

Českému letounu L-159 se v Čáslavi samovolně katapultovala sedačka

Dvoumístnému cvičnému letounu L-159 T2 se na základně českého vojenského letectva v Čáslavi samovolně vystřelila jedna ze dvou pilotních sedaček. Incident se stal podle mluvčí Generálního štábu Magdaleny Dvořákové ve středu v hangáru při údržbě stroje, sedačka dopadla vedle letounu, nikdo nebyl zraněn. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Více souvisejících

L-159 T2 L-159 Aero Vodochody Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 37 minutami

před 46 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy