Padlý voják Procházka bude pohřben v rodném městě, rodina žádá o diskrétnost

Voják Tomáš Procházka, který v pondělí padl v Afghánistánu, bude pohřben 7. listopadu v Prachaticích se všemi vojenskými poctami. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Procházka zemřel po střelbě afghánského vojáka, další dva vojáci byli zraněni. Na pomoc rodině padlého mohou lidé přispívat do Nadačního fondu speciálních sil. Dosud se vybralo téměř 300.000 korun.

Termín a místo konání pohřbu potvrdila také mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. "Rodina žádá o diskrétnost," dodala.

Poslední rozloučení bude v pietní síni na prachatickém hřbitově. Průvod městem by jít neměl, sdělil prachatický starosta Martin Malý. "S rodinou jsem se sešel, předal jsem jim kondolenci, vyjádřil upřímnou soustrast. Město vyvěsilo černý prapor. Je to pro nás strašně politováníhodná událost, je to tragédie. Já osobně jsem ho znal. Znám celou rodinu, jeho tatínek mě trénoval na atletiku, jeho bratr se mnou dokonce chodil na základní školu do třídy, znám rodinu velice dobře od mých dětských let," řekl Malý.

Procházkovy ostatky přivezl zpět do vlasti vojenský speciál před středeční půlnocí. Smuteční ceremonie se na letištní ploše zúčastnili například prezident Miloš Zeman, kardinál Dominik Duka, ministr Lubomír Metnar nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Procházka zemřel v pondělí na základně Šindánd v provincii Herát, když afghánský voják zahájil střelbu na projíždějící české vozidlo. Procházka u jednotky speciálních sil, která má na starosti výcvik afghánských kolegů, sloužil jako kynolog.

S rodinou žil v Hrádku nad Nisou. Narodil se v Prachaticích v prosinci 1976. Do armády vstoupil v roce 2002. Nejprve působil jako řidič u 4. brigády rychlého nasazení, o dva roky později nastoupil ke kynologům. Podílel se na výcviku desítek psů. Působil ve čtyřech zahraničních misích, kromě Afghánistánu byl také v Iráku a dvakrát v Kosovu.

Speciální síly na pomoc rodině padlého vypsaly charitativní sbírku. Své příspěvky mohou lidé posílat do Nadačního fondu speciálních sil do 23. listopadu na účet číslo 43-9412310217/0100 s použitím variabilního symbolu 601.

Dosud do něj dárci poslali asi 300.000 korun, řekl ČTK předseda správní rady fondu Vladimír Ganzar. Peníze podle něj přichází od vojáků speciálních sil i od spousty soukromých dárců. V blízké době bude možné pomoci i prostřednictvím dárcovských zpráv DMS.

Společně s Procházkou byli zraněni dva vojáci speciálních sil. Jeden z nich byl ve středu letecky přepraven do ČR, stejně jako zraněný z útoku z minulého týdne. Náměstek ředitele Ústřední vojenské nemocnice Ivan Jeřábek dnes ČTK řekl, že stav obou je stabilizovaný. Zraněného z tohoto pondělí je podle něj iž možné přeložit na lůžko nižšího stupně intenzivní péče, ve čtvrtek ho navštívili příbuzní.

Voják, který utrpěl vážná zranění při výbuchu civilního vozu naplněného výbušninami u obrněného vozidla české armády, zůstává na vyšším stupni intenzivní péče. Podle Jeřábka s lékaři komunikuje, doktoři se nyní snaží předejít riziku vzniku infekce. Zraněnému kvůli poraněnému obratli hrozí ztráta hybnosti končetin. "Nechci vnášet falešné naděje, ale ten stav není tak jednoznačně negativní. Určité známky zachování čití tam jsou, podle referencí našeho primáře neurologie tam byly určité náznaky hybnosti horních končetin. Což nemusí být rozhodující pro další vývoj," řekl. Délku léčení u obou pacientů Jeřábek odhadl řádově na týdny.

Související

Více souvisejících

Tomáš Procházka (voják padlý v Afghánistánu) Armáda České Republiky prachatice

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 44 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy