Muslimská hrozba v Česku? Organizace pracující s migranty vysvětlila, co se u nás děje

Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty se včera na svém facebookovém účtu ohradilo proti článku na titulní straně čtvrteční MF Dnes. Článek s titulkem „Islámské nebezpečí v Česku“ reportéra Václava Janouše označuje konsorcium za zavádějící, až bulvární. „Diskuze o extremismu, náboženském fanatismu a s tím spojeným násilím je velmi vážná a důležitá pro naši společnost, ale pojďme to probírat racionálně a bez neopodstatněných citátů,“ nabádá organizace.

Teprve dva roky fungující NCOZ vydala svou výroční zprávu tuto středu. Její představitelé v ní označují nekontrolovatelný vstup lidí praktikujících islám do Česka z hlediska terorismu za nebezpečný. Zároveň však konstatují, že Česká republika zatím nečelila jedinému otevřenému projevu mezinárodního terorismu.

I autor zmíněného článku se opírá o citace z výroční zprávy NCOZ, v podtitulku píše, že „muslimů nekontrolovaně přibývá“. Podle konsorcia přitom následující text pojednává o muslimech, kteří v ČR provozují firmy, tudíž mají legální pobyt, nebo přijedou na turistické vízum do lázní.

„Říká se tomu vízová politika, a je to pod plnou kontrolou policie ČR, ministerstva zahraničí a ministerstva vnitra,“ argemuntuje organizace, jejíž ředitelkou je členka Výboru pro práva cizinců při Úřadu vlády Andrea Krchová.

Sama NCOZ však již zaznamenala případy, kdy různé agentury s majiteli z arabských zemí kamuflovaly povolení doprovodem nemocných lidí a účastí v lázeňském zařízení. „Existují indicie o tom, že disponují velkým množstvím finančních prostředků, jejichž původ, odesílatele ani plánovaný účel použití nelze ve většině případů dohledat,“ hovoří zpráva o lidech, kteří takto vstoupili na české území.

Z hlediska terorismu hrozba, tvrdí autor článku, a poukazuje na nákup pozemků pro rodinné domky v okolí Teplic muslimskými rodinami. NCOZ přitom varuje spíš před „přesunem bojovníků Islámského státu či jejich příbuzných do Evropy,“ na což poukazuje rovněž konsorcium.

Právě to může představovat bezpečností riziko z pohledu možné radikalizace nebo přípravy teroristického útoku. Jak upozornila NCOZ, tyto přesuny probíhají přes pražské Letiště Václava Havla už v současnosti, cílovou destinací džihadistů bývá zpravidla západní Evropa.

Související

Muslimky v burce, ilustrační fotografie

Tálibán ženám v Afghánistánu zakázal leteckou dopravu bez mužského doprovodu

Afghánské hnutí Tálibán dál zpřísňuje pravidla týkající se žen, v pátek jich několik desítek nesmělo na kábulském letišti nastoupit na palubu letadel, protože cestovaly bez mužského doprovodu. Informovala o tom dnes agentura AP. Zákaz se dotknul i žen s dvojím občanstvím, které se vracely domů do zahraničí, uvedl nejmenovaný afghánský činitel.
Mešita

Úřady na severu Francie zavřely mešitu, kázání podle nich podněcovaly nenávist

Francouzské úřady dnes nařídily uzavření mešity ve městě Beauvais, protože tamní kázání podle nich podněcovaly nenávist, vyzývaly k násilí a obhajovaly džihád. Svatostánek v Beauvais, zhruba 100 kilometrů severně od Paříže, se musí rozhodnutí úřadů podřídit do 48 hodin, bude zavřený šest měsíců, uvedla AFP s odvoláním na prefekturu.

Více souvisejících

islám Muslimové Národní centrála proti organizovanému zločinu Mladá fronta Dnes (MF Dnes) Terorismus v ČR

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy