U Kolína havaroval bojový letoun L-159, pilot nehodu nepřežil

Kolín - U Kolína havaroval ve čtvrtek v podvečer jednomístný bitevník L-159, pilot nehodu nepřežil. Agentuře Mediafax to potvrdila Jana Růžičková, mluvčí Generálního štábu Armády ČR.

"Bohužel mohu potvrdit, že pilot byl nalezen mrtvý v troskách letadla," řekla Růžičková.Stroj havaroval v 17.24 severozápadně od Kolína. Letoun, který se vracel z výcvikového letu na základnu v Čáslavi, dopadl do neobydlené oblasti.

Provoz letounů L-159 je po havárii do odvolání zakázán.

L-159 ALCA je jednomístný, jednomotorový lehký víceúčelový taktický bojový podzvukový letoun. Je vybaven pro bojovou činnost proti pozemním i vzdušným cílům a je schopen plnění bojových úkolů ve dne, v noci a za ztížených povětrnostních podmínek.Hlavním určením letounu je přímá letecká podpora. Je rovněž schopen vedení taktického vzdušného průzkumu a vzdušného boje na krátkou vzdálenost. Stroj může nést až 2340 kg zbraní na sedmi vnějších závěsech - tři pod každým křídlem a jeden pod trupem.

Pro českou armádu bylo vyrobeno 72 strojů L-159 za více než 50 miliard korun. Armáda se část z nich od roku 2004 pokoušela prodat. To se podařilo až letos v říjnu, kdy po ročních jednáních Irák souhlasil, že koupí 28 strojů, ovšem s tím, že 24 strojů bude nově vyrobeno a z nepotřebných zásob irácká strana převezme jen čtyři letouny.

Technické údaje

Posádka: 1 pilot Délka: 12,73 m Rozpětí: 9,54 m Výška: 4,80 m Nosná plocha: 18,80 m Prázdná hmotnost: 4 160 kg Maximální vzletová hmotnost : 8 000 kg Pohonná jednotka: 1x dvouproudový motor Honeywell/ITEC F124GA-100

Výkony

Maximální rychlost: 935 km/h Dolet - bez přídavných palivových nádrží: 1 570 km Dolet - s přídavnými palivovými nádržemi: 2 530 km Dostup: 13 200 m Stoupavost: 62 m/s Vzletová dráha: 440 m

 

Související

Více souvisejících

Armáda České Republiky Letecké nehody L159 Alca

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Donald Trump ve vězení. Co by se stalo, kdyby ho soud odsoudil?

Americká tajná služba má za úkol chránit prezidenta, ať už se nachází v Oválné pracovně nebo na bojišti v zahraničí. Ale co chránit exprezidenta ve vězení? To je situace, která dosud nemá obdoby, uvádí americký deník New York Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy