Lessy se pustil do exministra: Kubice se mě potřeboval zbavit

Praha - Odvolaný policejní prezident Petr Lessy trvá na tom, že ustanovení Martina Červíčka jeho nástupcem bylo v rozporu s právními předpisy, a tedy neplatné. Tehdejší ministr vnitra Jan Kubice totiž sám rozhodl o uvolnění Červíčka z funkce náměstka policejního prezidenta, ačkoliv o to prý měl správně požádat dalšího náměstka Pavla Osvalda. Lessy, který usiluje o návrat do čela policie, řekl serveru Týden.cz, že Kubice takto schválně obešel zákon.

Lessy v rozhovoru poukázal na to, že ministr vnitra má personální pravomoc pouze nad samotným policejním prezidentem. Protože Lessy byl v dané době jakožto policejní prezident v pracovní neschopnosti, statutárním orgánem policie měl být podle rozkazu jeho náměstek Osvald. Toho však prý Kubice obešel.

"Oni to neudělali z neznalosti, ale účelově. Protože kdyby Kubice požádal Osvalda o uvolnění Červíčka, tak Osvald by se dozvěděl, že je volné služební místo policejního prezidenta, přihlásil by se a už by se s tím musel ministr vypořádávat. Kubice nemusel vyhovět Osvaldovi, ale minimálně by musel říct, jak se bude mezi těma dvěma rozhodovat, a zdůvodnit své rozhodnutí," uvedl Lessy.

Lessy: Jsme raritou v Evropě

"Jak jsem zanedlouho pochopil, ministr se cítil více policistou než politikem s tím, že policii velmi rozumí - aby, podotýkám, svůj tým doplnil o doslova "nadějného" náměstka Jaroslava Hrušku (Kubiceho bývalého kolegu z ÚOOZ), takže dílo bylo dokonáno... Pak se obklopil dalšími "schopnými" policisty typu pana Petra Plaňanského a už to jelo jako bobová dráha," zlobí se Lessy.

"Dnes již nemám žádné pochybnosti o tom, že se mě Kubice potřeboval zbavit. Jako záminka mu k tomu posloužilo nezákonné obvinění. Jsem si jist, že Kubice věděl, že obvinění je protiprávní. Přesto mě na hodinu vyhodil," prohlásil Lessy.

Podle něj by podobné situaci do budoucna zabránila změna služebního zákona, která by přesně stanovila podmínky, za nichž může být jmenovaný policejní prezident odvolán. "Jsme naprostou raritou v Evropě, když byl u nás policejní prezident odstřelen trestním řízením," dodal.

Exministra Lessy nešetří ani v jiných oblastech: "To, co předvedl Kubice s policejním školstvím, je děsivé. V podstatě se nic nezměnilo krom toho, že odvolali ředitele, a mě by zajímalo, co ti lidé na těch školách dělali dva roky, co se nepřijímalo. Tam si opravdu kantoři mohli hrát na schovávanou, když se zrovna nevymýšlely nesmyslné kurzy pro policisty."

Související

Petr Lessy, bývalá policejní exprezident

Petr Lessy končí jako policejní přidělenec na Slovensku

Bratislava/Praha - Bývalý policejní prezident Petr Lessy končí ve funkci styčného důstojníka Policie ČR v Bratislavě, kam nastoupil v březnu 2014. Nyní mu tak končí mandát. ČTK to dnes řekl Lessy, o jeho odchodu z Bratislavy informoval Ekonomický deník.
Ilustrační foto

Zlínský policejní ředitel Koutný rezignoval, asi nebude sám. Co se stalo?

Zlín/Praha - Ředitel policie ve Zlínském kraji Bedřich Koutný rezignoval na funkci. Důvodem byl mediální tlak na něj i jeho nejbližší podřízené. Od policie na konci července zcela odejde. O odchodu je podle něj v podstatě rozhodnutý i jeho náměstek Jaroslav Vaněk, jenž však ještě nesdělil termín. Koutný to dnes řekl novinářům.

Více souvisejících

Petr Lessy Jan Kubice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy