Státní zastupitelství navrhlo dovolání v neprospěch Lessyho

Praha - Městské státní zastupitelství v Praze dnes podalo návrh na dovolání v kauze odvolaného policejního prezidenta Petra Lessyho. Nesouhlasí s říjnovým rozhodnutím pražského městského soudu, který Lessyho trestní stíhání zastavil jako nezákonné. ČTK to řekla mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. Případné podání dovolání je v kompetenci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Lessy čelil obžalobě ze zneužití pravomoci a z pomluvy kvůli tomu, že údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud následně trestní řízení zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení. S tímto právním názorem však státní zastupitelství nesouhlasí."Jednání, které bylo předmětem obžaloby, není totožné s jednáním, které bylo řešeno v kázeňském řízení. Kázeňské řízení neřešilo skutek spočívající ve vynesení interní písemnosti s cílem dehonestovat osoby, jichž se informace týkala," uvedla Zenklová.Lessy chce na základě rozhodnutí soudu usilovat o návrat do funkce policejního prezidenta, které se po jeho odvolání ujal Martin Červíček. Obrátil se proto na ministra vnitra v demisi Martina Pecinu, který přezkoumává jeho vyhazov od sboru. "Teď je to o tom, jestli budu pana Lessyho vracet do služebního poměru. Můj osobní názor je od začátku stejný, že ano, že pan Lessy bude patrně vrácen do služebního poměru," řekl dnes ČTK Pecina.Protože však není právník, nechává si zpracovat posudek od Ústavu státu a práva. "Protože nejsem právník a ten rozsudek je na mě jako na strojního inženýra velmi složitě napsán, tak jsem si to nechal posoudit odbornou autoritou. Jsem zvědavý na to, co mi řeknou. Z pohledu spravedlnosti očekávám, že to dopadne tak, že pan Lessy bude zpátky ve služebním poměru," prohlásil ministr. Věří také, že mu ústav poradí s tím, jak vyřešit v případě navrácení Lessyho dvojvládí u policie.Obžaloba tvrdila, že Lessy v září 2011 předal své mluvčí anonym na náměstka Vaňka a pověřil ji, aby dokument poskytla novináři Práva. Následně v rozhovoru pro deník uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu Rudolf Setvák "zametal" jako pracovník policejní inspekce oznámení na Vaňka. Lessy se hájil tím, že své mluvčí žádné materiály s pokynem, aby je předala novináři, nedal. Redaktor se ho prý na Vaňka sám telefonicky dotazoval.

Související

Petr Lessy, bývalá policejní exprezident

Petr Lessy končí jako policejní přidělenec na Slovensku

Bratislava/Praha - Bývalý policejní prezident Petr Lessy končí ve funkci styčného důstojníka Policie ČR v Bratislavě, kam nastoupil v březnu 2014. Nyní mu tak končí mandát. ČTK to dnes řekl Lessy, o jeho odchodu z Bratislavy informoval Ekonomický deník.
Ilustrační foto

Zlínský policejní ředitel Koutný rezignoval, asi nebude sám. Co se stalo?

Zlín/Praha - Ředitel policie ve Zlínském kraji Bedřich Koutný rezignoval na funkci. Důvodem byl mediální tlak na něj i jeho nejbližší podřízené. Od policie na konci července zcela odejde. O odchodu je podle něj v podstatě rozhodnutý i jeho náměstek Jaroslav Vaněk, jenž však ještě nesdělil termín. Koutný to dnes řekl novinářům.

Více souvisejících

Petr Lessy Městské státní zastupitelství v Praze

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy