Exšéf policie Lessy chce po státu 1,2 milionu korun a omluvu

Praha - Bývalý policejní prezident Petr Lessy chce po státu odškodnění 1,2 milionu korun a omluvu za stíhání. Uvedl to dnes Český rozhlas - Radiožurnál. Lessy byl v roce 2012 obviněn z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby, a následně odvolán z čela policie. Soud ale loni stíhání zastavil. Nyní Lessy pracuje jako policejní přidělenec pro Slovensko a Maďarsko.

Lessy žádá náhradu újmy, kterou mu stíhání způsobilo. "Především náklady na trestní řízení, protože to bylo nejdominantnější, a potom ještě takzvaný očekávaný příjem, který jsem měl mít," řekl rozhlasu Lessy.

Se žádostí se obrátil na ministerstvo spravedlnosti, které má nyní půl roku na její vyřízení. "Žadatel si nárokuje odškodnění za nemajetkovou újmu a veřejnou omluvu v konkrétních sdělovacích prostředcích a webových stránkách, a to našeho ministerstva, ministerstva vnitra a Policie České republiky," řekla Radiožurnálu mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Na základě obvinění od Generální inspekce bezpečnostních sborů pro zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvu byl 29. srpna 2012 zbaven funkce a propuštěn ze služebního poměru. Ve funkci byl téhož dne nahrazen plk. Mgr. Martinem Červíčkem. Lessy však byl 16. května 2013 obžaloby zproštěn. Státní zástupce se odvolal, odvolací pražský městský soud ale řízení zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.

3. prosince 2013 tehdejší ministr vnitra v demisi Martin Pecina zrušil Kubiceho rozhodnutí o odvolání Lessyho z funkce policejního prezidenta. Rozhodl se tak neakceptovat stanovisko své poradní komise, která mu doporučila, aby řízení zastavil a počkal na rozhodnutí správního soudu.

Česká republika měla od té chvíle dva policejní prezidenty, druhým byl stále Červíček. V lednu 2014 rozhodla poradní komise, že Červíček byl do funkce policejního prezidenta jmenován neoprávněně. 7. ledna 2014 ministr vnitra v demisi Martin Pecina odvolal Martina Červíčka a Petr Lessy tak zůstal jediným policejním prezidentem.

5. února 2014 se dohodl nový ministr vnitra Milan Chovanec s Petrem Lessym na tom, že Lessy k 28. únoru 2014 rezignuje na post policejního prezidenta a stane se českým policejním atašé v Bratislavě. Tato dohoda byla dodržena a Policii ČR řídí od 12. duben 2014 plk. Mgr. Tomáš Tuhý.

K čemu je policejní přidělenec?

Policisté, s kterými server iHned.cz hovořil, tvrdí, že jde spíše o místo „luxusní sekretářky". Exministr vnitra Ivan Langer (ODS) přímo prohlásil, že šlo o ideální plán, jak Lessyho dostat z policejního prezidia a jako náhradu pro něj najít dostatečně lukrativní místo. „Je to evidentní trafika," tvrdí Langer, jenž vedl resort spravující i policii v letech 2006 až 2009.

Lessy je ale opačného názoru a svůj post hájí: "S ohledem na rozsah a důležitost úkolů, které styčný důstojník v oblasti mezinárodní policejní spolupráce plní, byla tato pozice na Slovensku obnovena. Jedním z důvodů je také vývoj přeshraniční kriminality, který si vyžaduje intenzivnější spolupráci se slovenskou policií."

Lessy také vyjmenoval obecný popis své pozice, například: "Styčný důstojník plní úkoly v souladu s mezinárodními smlouvami a závaznými dokumenty Evropské unie, a to zejména: ...zajišťuje oboustranný tok informací nebo plní úkoly spojené s koordinací společných akcí policií obou států..." Pro server Aktuálně.czpak řekl, že je to pro něj „nová výzva a že činnosti, které vykonávají policejní přidělenci, jsou nesmírně zajímavé".

Zatím posledním českým přidělencem na Slovensku byl Jiří Kolář, který měl omezený mandát na pět let a v Bratislavě. Teprve v roce 2010, když Kolářovi funkční období vypršelo, musel odejít. A jeho místo zůstalo až dosud prázdné. Tehdejší ministr vnitra Radek John (VV) a policejní prezident Oldřich Martinů rozhodli, že ho nebudou obsazovat. Nabízí se tak otázka, zda je najednou nezbytné mít v Bratislavě vysokého důstojníka.

Související

Petr Lessy, bývalá policejní exprezident

Petr Lessy končí jako policejní přidělenec na Slovensku

Bratislava/Praha - Bývalý policejní prezident Petr Lessy končí ve funkci styčného důstojníka Policie ČR v Bratislavě, kam nastoupil v březnu 2014. Nyní mu tak končí mandát. ČTK to dnes řekl Lessy, o jeho odchodu z Bratislavy informoval Ekonomický deník.
Ilustrační foto

Zlínský policejní ředitel Koutný rezignoval, asi nebude sám. Co se stalo?

Zlín/Praha - Ředitel policie ve Zlínském kraji Bedřich Koutný rezignoval na funkci. Důvodem byl mediální tlak na něj i jeho nejbližší podřízené. Od policie na konci července zcela odejde. O odchodu je podle něj v podstatě rozhodnutý i jeho náměstek Jaroslav Vaněk, jenž však ještě nesdělil termín. Koutný to dnes řekl novinářům.

Více souvisejících

Petr Lessy odškodnění Policie ČR

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy