Ledovka paralyzuje Česko. Ráno nevyjedou desítky vlaků

Praha - Déšť v kombinaci s nízkými teplotami a namrzáním pomalu proměňuje celou zemi v ledovou klouzačku. V Brně, později v Praze a v dalších městech zkolabovala doprava. Na namrzlých silnicích hromadně havarovala auta. Na Přerovsku a Prostějovsku vyhlásili kalamitu. V úterý ráno nevyjedou desítky vlaků!

Před ledovkou už ve speciální výstraze varovali meteorologové. Ledovka se bude tvořit až do úterního večera, přičemž nejsilnější bude na Vysočině a na jihu Moravy. Mrznoucí déšť se postupně rozšíří i na většinu území Moravy a Slezska a do východních, jižních a západních Čech, tam ale nebude ledovka už tak silná. Informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který rozšířil svou předchozí výstrahu až do úterních 18:00. Původní výstraha platila do pondělních 23:00.

Patrně nejhorší situace byla podle předpovědi na Vysočině a jihu Moravy. V Brně bylo tak mrazivo, že padající déšť zamrzal na trolejích a nemohly jezdit trolejbusy a tramvaje. Namrzlé nebo dokonce propálené troleje se objevily na mnoha místech města. Dopravce se snažil situaci zachraňovat nasazováním autobusů. "Námraza a šílené počasí nám působí hrozné problémy. Dispečeři takovou situaci nepamatují třicet let," řekla mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Námraza si v pondělí dopoledne při autonehodě vyžádala první lidský život. Na Chebsku zemřel dvaadvacetiletý řidič dodávky. více: První oběť ledovky! Mladík (22) nepřežil náraz do stromu!

Pokles teplot způsobuje námrazu na silnicích v celé zemi. Hlášeny byly hromadné nehody osobních i nákladních aut, převrácené kamiony a dokonce i havarovaný vůz hasičů. Na Přerovsku silničáři vyhlásili kalamitní stav a doporučují řidičům vůbec nevyjíždět. Přednostně se starají o silnice první třídy.

Po Brnu a dalších větších městech zkolabovala večer doprava i v Praze. A dopravní podnik varuje, že veřejná doprava bude výrazně omezena i ráno.

Namrzlé troleje zastavily většinu pražských tramvajových linek. V části své trasy nejezdí 16 linek z celkových 22, problémy mají tramvaje i na jiných místech v metropoli. Led na elektrickém napájení zkomplikoval také provoz příměstských vlaků kolem Prahy. Pražská policie kvůli zvýšenému počtu nehod posílila hlídky.

SITUACI S NÁMRAZOU SLEDUJEME ON-LINE:

22:43 Mluvčí Správy železniční dopravní cesty (ŠZDC) Jakub Ptačinský varoval, že ráno v postižených oblastech zůstane stát možná až polovina vlaků. Kvůli dešti a teplotám se na trolejích vytvořila námraza, která vyřadila z provozu elektrické lokomotivy. Dopravci se snaží aspoň část vlakových spojů zajistit pomocí dieselových lokomotiv, kterých ale mají omezené množství. "Zamrzající výhybky v chodu udržíme, ale s námrazou na drátech toho moc neuděláme," řekl Ptačinský. Technici se pokoušeli námrazu z trolejí oklepat, ale už po chvíli se vytvořila nová.

22:42 "Situace je velmi vážná napříč celou republikou. Ráno zřejmě nevyjedou desítky vlaků. Takovou kalamitu nepamatujeme," řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. S velkými komplikacemi v železniční dopravě musí v úterý ráno počítat cestující hlavně na střední a jižní Moravě i ve středních Čechách. Zpoždění budou mít také vlaky v sousedních regionech. Náhradní dopravu se kvůli ledovce na silnicích nepodařilo zajistit.

22:40 Neustále se ozývají lidé z vlaků, které uvázly uprostřed cesty na kolejích. Týká se to nejen vlaků na Moravě, ale i u Prahy. Podle Českých drah jsou ve zpožděných spojích, které často zatím jen nehybně čekají na pomoc, tisíce lidí. Všichni musejí vyčkat na pomoc dieselových lokomotiv. Někteří hovoří o čekání dlouhém i tři a půl hodiny...

22:31 Hlavní tah z Frýdku-Místku, který vede jak na hranice s Polskem, tak na hranice se Slovenskem, je kvůli ledovce v obou směrech neprůjezdný. Silnici R48 zatarasily kamiony v úseku mezi obcemi Dobrá a Dolní Žukov. Jeden v koloně havaroval. Bouraly i osobní vozy. Auta v kolonách stráví až pět hodin.

22:14 Kvůli námraze na trolejích v úterý ráno v postižených oblastech nevyjedou desítky vlaků. Velké problémy budou na hlavních i regionálních tratích zejména na Moravě a ve středních Čechách. Pesimistické scénáře mluví až o polovině vlaků, které ráno v námrazou zasažených částech země zůstanou stát ve stanicích. Lidé by proto v úterý raději neměli cestovat vlakem. Ve stanicích i na tratích už dnes uvízly desítky vlaků s několika tisíci cestujícími.

21:41 Pražská policie za čtyři hodiny do 19:00 registruje asi 50 nehod, což je více, než je obvyklé, řekla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Posílila proto hlídky, aby bylo možné k nehodám dojet včas. Podle mluvčí přibylo kolizí s chodci, policisté vyjížděli také k sérii nehod na Pražském okruhu.

21:28 Led na troleji, který znemožňuje tramvajím jízdu, zastavil v Praze linky 16 a 25 mezi zastávkami Balabenka a Lehovec, mezi náměstím Bratří Synků a Spořilovem nejezdí tramvaje číslo 6 a 11. Mezi Dělnickou a Výstavištěm zastavila námraza na trolejích linky 12, 17 a 24, tramvaje 5, 7 a 13 nejedou mezi Vozovnou Strašnice a hostivařskými ústředními dílnami. Ze střešovické vozovny na Petřiny se cestující nedostanou linkou 1 a 18, nejezdí také tramvaj 22 mezi Vypichem a Bílou Horou.

21:07 Namrzlé troleje zastavily dnes večer většinu pražských tramvajových linek. V části své trasy nejezdí 13 linek z celkových 22. V Hloubětíně, Nuslích, Holešovicích, Strašnicích, na Petřinách a Bílé Hoře je dopravní podnik nahrazuje autobusy. Pražská policie kvůli zvýšenému počtu nehod posílila hlídky.

20:24 "Velké problémy s námrazou jsou hlavně na střední Moravě - tedy na Přerovsku, Olomoucku a Prostějovsku. Potíže se ale objevily také třeba na Brněnsku či Svitavsku," řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Problémy jsou rovněž na frekventovaném železničním koridoru spojujícím Prahu s Olomoucí a Ostravou, který kromě vnitrostátních spojů využívají i mezinárodní vlaky. "Připravujeme se taky na problémy v Praze a okolí, kde se začíná tvořit námraza. Prosíme proto cestující, aby nejezdili vlaky, pokud to není nezbytné," dodal.

19:30 Následky havárií, které částečně zablokovaly Pražský okruh, už se podařilo odstranit. Mezi napojením na dálnice D5 a D1 se odpoledne po nehodách tvořily kolony. Znovu byl okruh bez problémů průjezdný až před 19 hodin.

19:00 Ledovka stojí možná i za nehodou, která se stala dnes odpoledne v Kolíně. Na přechodu pro chodce tam srazilo auto ženu, která nesla v šátku na hrudi dítě. Žena byla s vážným poraněním hlavy přepravena do nemocnice v Praze, asi pětiměsíční dítě také s poraněním hlavy do kolínské nemocnice. V Kolíně odpoledne pršelo a místy se tvořila ledovka. Vrtulník pražské letecké záchranné služby nemohl kvůli nepříznivým letovým podmínkám vzlétnout.

18:52 Ledovka a namrzající silnice komplikují dopravu v Ústeckém kraji. Hromadná nehoda osmi osobních aut se stala u Malečova na Ústecku, řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. S námrazou musí řidiči počítat i na hlavních silničních tazích včetně horského úseku dálnice D8.

18:45 Proč vlaky nejezdí? "Když je trolej namrzlá, tak sběrač nejede po drátě, ale po ledu. Elektrické lokomotivy proto ztrácejí energii," popsal situaci mluvčí Českých drah Radek Joklík. Počasí podle něj ovlivní desítky spojů, regionálních i dálkových. "Soupravy zůstaly stát ve stanicích, ale i na širé trati. Posíláme za nimi dieselové lokomotivy, které je mají namrzlým úsekem protáhnout. Protáhnout všechny ovšem bude trvat hodiny," doplnil.

18:39 Desítky vlaků v celém Česku dnes naberou velké zpoždění kvůli námraze na trolejích. Vážná je situace hlavně na Moravě, problémy se dotkly i hlavního koridoru mezi Prahou a Ostravou a počasí zřejmě ohrozí i dopravu v okolí Prahy.

18:32 Ozývají se lidé, kteří uvázli na zledovatělých silnicích. "Autobus Hradec Králové - Náchod stojí už více než TŘI hodiny ve Vrchovinách u Nového Města nad Metují a stále se nic neděje. Až autobusu dojde nafta tak v něm asi umrzneme. To je co?" napsal například M. Rajský.

18:22 Nehoda sanitky a osobního vozu dnes odpoledne uzavřela ve Slavkově na Opavsku silnici z Opavy na Šternberk. Na místě jsou zranění.

18:08 V Brně na některých místech troleje vlivem námrazy zkratovaly. "Tramvajové a trolejbusové linky jsou z většiny doslova paralyzovány. S občasnými výpadky se dají využít tramvajové linky 6 a 8. Linka 8 ale jede pouze na Novolíšeňskou," uvedla mluvčí dopravního podniku.

17: 53 Námraza způsobila problémy také na nádraží v brněnské čtvrti Horní Heršpice, kde se jezdí jen po jedné koleji.

17:47 Námraza na trakčním vedení komplikuje i železniční dopravu. V Řikoníně na Brněnsku zastavila dnes odpoledne v obou směrech vlakové spoje z Brna do Havlíčkova Brodu. Kvůli nepříznivému počasí nelze zajistit ani náhradní autobusovou dopravu.

17:37 Kalamitní stav už neplatí jen na Přerovsku. Silničáři ho vyhlásili už také na Prostějovsku.

17:11 Ledovka dnes zkomplikovala dopravu i v Moravskoslezském kraji, dopravních nehod stále přibývá. Na Frýdecko-Místecku havarovaly tři kamiony. Právě na Frýdecko-Místecku je situace nejhorší. Silnice ale kloužou v Ostravě a na Opavsku.

16:57 Zejména na jihu Jihočeského kraje si řidiči musí dát pozor na namrzající vozovky. Hasiči odklízejí spadlé stromy ze silnic na Prachaticku a Jindřichohradecku. Problémy jsou na Šumavě, tedy vedle Prachaticka i na Českokrumlovsku.

16:23 Na pražském okruhu se kolem 15 hodiny staly čtyři nehody. Dvakrát se srazila dvě auta, při další nehodě tři vozy a při poslední čtyři. Srážka čtyř osobních aut si vyžádala zranění, ostatní nehody se naštěstí obešly bez následků na zdraví. Havárie Pražský okruh částečně zablokovaly, takže se v úseku mezi napojením na dálnice D5 a D1 tvoří kolony.

16:21 Dopravu na Pražském okruhu dnes odpoledne zkomplikovala série nehod dohromady 11 aut nedaleko Lochkovského tunelu. Jedna z nehod si vyžádala zranění. Silničáři ovšem varují před deštěm na okruhu.

16:12 Dopravu ve Zlínském kraji dnes komplikuje ledovka. Silničáři se snaží udržet komunikace sjízdné, vytrvalý déšť však v počasí kolem nuly opakovaně namrzá. Policie dnes eviduje několik desítek dopravních nehod, většinou se však obešly bez následků na zdraví. Asi nejvážnější byla srážka šesti aut mezi Vsetínem a Ústím.

16:00 Na většině území Olomouckého kraje bojují silničáři s náledím. Po Prostějovsku a Přerovsku jsou silnice kluzké již také na některých úsecích Olomoucka. I tam už vyjely všechny sypače do terénu. Na možnost namrzání vozovek upozorňují silničáři už také na Šumpersku. Hasiči zaznamenali v souvislosti s počasím řadu nehod, na některých místech vázne také doprava MHD.

15:58 Problémy mají v Brně kromě tramvají také trolejbusové spoje, třeba linka 30 na Královopolské ulici a linky 25 a 26 na vinohradském svahu. Prakticky neprůjezdné jsou pro trolejbusovou linku 37 celé Kohoutovice.

Pracovníci dopravního podniku musejí troleje manuálně čistit. Všechny záložní autobusy jsou nasazeny do provozu, přesto musejí cestující na některých místech v Brně počítat se zpožděním až 60 minut.

15:57 V Brně prší a teploty se pohybují kolem nuly.

15:55 Městská hromadná doprava v Brně dnes odpoledne kolabovala kvůli námraze na trolejích. Na některých místech troleje zkratovaly, tramvaje se kvůli tomu zastavily i na rušném dopravním uzlu v Joštově ulici.

15:38 V Přerově nejezdí autobusy městské hromadné dopravy, problémy s městskou hromadnou dopravou jsou kvůli namrzlým kolejím i v Brně. Namrzlé vozovky komplikují situaci také na silnicích v ostatních částech Olomouckého kraje.

15:26 Silničáři dnes odpoledne na Přerovsku kvůli ledovce vyhlásili kalamitní stav a řidičům doporučili, aby na namrzající silnice pokud možno nevyjížděli. Cestáři se snaží udržet sjízdné silnice 1. třídy, práci jim ale komplikuje mrznoucí déšť.

15:03 Hasiči dnes na Vysočině v souvislosti s počasím zasahovali už téměř u stovky událostí. Za pomoci jeřábu vyprošťovali hasiči nákladní vůz u Kamenice na Jihlavsku. "U Koněšína na Třebíčsku skončil v příkopu nákladní vůz, ale také autobus. Čtyři desítky pasažérů vyvázly z události bez zranění," uvedla mluvčí Petra Musilová.

14:45 Záchranáři dnes podle ředitelky Vladislavy Filové zasahovali u pěti úrazů souvisejících s náledím. "Lidé utrpěli převážně naraženiny a zlomeniny," řekla Filová. Nejvíc problémů bylo s náledím během dopoledne na Třebíčsku. Podle mluvčího třebíčské nemocnice Petra Palovčíka vyhledalo dnes ošetření několikanásobně víc lidí, než obvykle. "Čekáme, že se počet ošetřených pacientů zvýší k večeru. Lidé často ráno uklouznou, zraní se a přijdou až odpoledne," řekl Palovčík.

14:33 Na Vysočině začalo kolem poledne pršet. Déšť na prochladlé zemi namrzá, vozovky jsou kluzké zejména na silnicích druhých a třetích tříd. Silničáři jsou na území celého kraje v terénu s veškerou technikou.

Související

Více souvisejících

náledí Počasí MHD Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy