Vlajka nepomůže? Majitelé billboardů nemají pravdu, odstranit je musí, říká právnička

Praha - Specialistka na reklamní a marketingové právo advokátní kanceláře Taylor Wessing Praha Barbora Malimánková tvrdí, že u billbordů rozhoduje účel, pro který byly zřízeny. Jejich majitelé tedy nepostupují správně, pokud plochy u dálnic přelepí jiným než reklamním sdělením. Ministerstvo dopravy již oznámilo, že bude na odstranění billboardů po 1. září trvat.

Podle novely zákona má k 1. září od silnic v Česku zmizet na 3000 z celkem 25.000 poutačů. Část majitelů billboardy odstranila, jiní jen odstranili reklamní sdělení a nahradili je státní vlajkou. "Tím jsme jednostranně dle právního výkladu, který máme k dispozici, změnili charakter ploch, které již nadále nejsou reklamním zařízením, tak jak je definuje zákon," uvedl svaz.

"Za rozhodující pro určení, zda se jedná, či nejedná o reklamní zařízení, které má být odstraněno, v tomto případě považujeme účel, pro který toto bylo zařízení zřízeno, tedy zda-li bylo zřízeno a povoleno jako reklamní zařízení. Polepení zařízení a staveb pro reklamu, které byly až do konce srpna 2017 polepeny reklamním sdělením, nereklamním sdělením nezmění účel těchto zařízení a zákaz se na ně bude i tak aplikovat," řekla Malimánková ČTK.

Kvůli zákazu billboardů u dálnic a silnic první třídy se už obrátila na Ústavní soud skupina 17 senátorů. Navrhla příslušnou část novely zákona o pozemních komunikacích zrušit. Podaná ústavní stížnost je podle provozovatelů billboardů rovněž důvodem, proč chtějí nechat poutače stát i po 1. září.

Kdyby totiž Ústavní soud kritizovanou pasáž v zákoně zrušil, požadovali by provozovatelé po státu náhrady na výstavbu nových poutačů. Pokud se ale podaří reklamní panely u silnic ponechat, budou provozovatelé vymáhat pouze škody vzniklé tím, že plochy nemohli pronajímat inzerentům.

Související

Billboardy od dálnic musí zmizet. Takhle se brání jeden z provozovatelů

Dálnice lemují stovky billboardů, dva roky po jejich zákazu

Dva roky po začátku platnosti zákazu billboardů v ochranném pásmu zůstávají v okolí dálnic stále desítky až stovky nelegálních poutačů. Dosud jich bych odstraněno 1118, oznámil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Před dvěma lety silničáři napočítali u dálnic přibližně 1500 nelegálních reklam. Další stovky zakázaných billboardů jsou u silnic první třídy.
Billboardy od dálnic musí zmizet. Takhle se brání jeden z provozovatelů (30.8.2017).

Od dálnic už zmizelo 920 z asi 1500 billboardů, říká ministr dopravy Kremlík

Od dálnic se podařilo od září 2017 k dnešnímu dni odstranit 920 ze zhruba 1500 nelegálních billboardů. Další reklamní zařízení jsou zakryta a budou odstraněna. Při sněmovních interpelacích to dnes řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Další stovky nepovolených poutačů jsou u silnic první třídy. Se sundáváním nelegálních reklamních zařízení silničáři začali na podzim 2017, kdy začal platit zákaz reklam v ochranném pásmu dálnic a silnic první třídy. Dnes začali silničáři demontovat nepovolené reklamy z dálničních mostů, během následujících dnů či týdnů by jich z nich mělo zmizet téměř 200.

Více souvisejících

billboardy Ministerstvo dopravy Dálnice reklama

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy